Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ОЕБС: Владе да промовишу и омогуће слободно информисање у време пандемије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 03. 2020.

Извор: Н1

ОЕБС: Владе да промовишу и омогуће слободно информисање у време пандемије

У светлу нарастајућих проблема услед КОВИД-19 пандемије, посматрачи слободе изражавања и говора у медијима из УН, Интер-америчке комисије за људска права и представници за слободу медијима у ОЕБС, издали су заједничко саопштење у којем изражавају забринутост за све људе суочене са КОВИД-19 пандемијом и додају да је правовремени приступ истинитим информацијама веома важан.

"Пре свега, суштински је важно да владе саопштавају истините информације о опасности од коронавируса. Све владе су у обавези по Закону о људским правима да достављају поуздане информације на свима доступан начин и обезбеде доступност информацијама онима који имају ограничен приступ Интернету или онима са тешкоћама које отежавају приступ", каже се у изјави.

Додаје се да је од изузетне важности да људи имају приступ Интернету у време кризе.

"Кључно је да се владе уздрже од блокирања приступа Интернету. У таквим случајевима владе треба да као приоритет обезбеде приступ најбржем и најраспрострањенијем Интернет сервису. Посебно у ванредним ситуацијама када је приступ информацијама од изузетног значаја, озбиљније рестрикције у приступу Интернету не могу се правдати јавним миром и редом или националном безбедношћу", наводи се.

Осим тога, каже се у саопштењу, владе морају да уложе изузетан напор да заштите рад новинара.

"Ургирамо да све владе снажно имплементирају своје законе о слободи медија и тако осигурају да сви, посебно новинари, имају приступ информацијама", наводе.

Додаје се да лажне информације о пандемији могу изазвати панику и немир и угрозити здравље. У том смислу, каже се у саопштењу, изузетно је важно да се владе и Интернет компаније позабаве дезинформацијама тако што ће за почетак оне давати поуздане податке.

Још се додаје да је неопходно да се право на приватност, недискриминација, заштита новинарских извора и друге слободе стриктно штите.

"Захваљујемо се свом медицинском особљу и здравственим радницима који су на првој линији фронта у лечењу оболелих", додаје се у саопштењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси