Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Поништена пресуда новинару из Беле Цркве за лажно пријављивање своје отмице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 03. 2020.

Аутор: Бета Извор: Н1

Поништена пресуда новинару из Беле Цркве за лажно пријављивање своје отмице

Виши суд у Панчеву укинуо је окривљујућу пресуду против новинара Стефана Цветковића из Беле Цркве, којом је био осуђен на осам месеци затвора због наводног лажног пријављивања сопствене отмице, у јуну 2018. године. Предмет је враћен Основном суду у Вршцу на поновно поступање.

Цветковић је агенцији Бета рекао да ће поднети кривичне пријаве против свих извршилаца који су злоупотребили службени положај због брисања приватних видео надзора у Белој Цркви у време отмице, као и кривичне пријаве због ограничавања његове слободе кретања и одузимања пасоша.

"Тражићу да се као сведоци на околности изјасне они који су знали све, а то су пре свега (председник Србије) Александар Вучић, (премијерка) Ана Брнабић и министар полиције (Небојша Стефановић). Пошто знају све, па нека нам кажу све детаље: и где сам се крио, ко ме је сакрио, како је то урађено. Па да видимо шта знају а шта су лагали, пошто им је политички било интересантно да причају", навео је Цветковић.

Нестанак новинара Стефана Цветковића био је пријављен 13. јуна, касно увече, а високи државни функционери су 15. јуна у рано поподне саопштили да је Цветковић пронађен.

Цветковић је 19. јуна у Београду одржао конференцију за новинаре на којој је остао при својим тврдњама да су га отела тројица непознатих људи, од којих су двојица на глави имали "маске", а трећи који није носио маску је имао "нешто слично полицијској значки".

Сат и по пре његове конференције за медије у Београду, тужилаштво се огласило и у саопштењу за јавност навело да је Цветковић лагао током давања исказа и да отмице у ствари није ни било. Тужилаштво је најавило подношење кривичне пријаве против њега.

Цветковић је, међутим, на конференцији за новинаре одбацио овакве наводе тужилаштва и медијима рекао да је био отет. 

Новинарска удружења и правни стручњаци указали су на чињеницу да су 15. јуна на конференцији за новинаре јавност о нестанку па о проналаску Цветковића обавештавали органи који нису надлежни за то: председник Србије Александар Вучић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић.

После те наводне отмице, Цветковић је у јулу 2018. године био физички нападнут у Белој Цркви, а нападач је ухапшен.

Новинар је 18. јула пријавио да су непознате особе пуцале на аутомобил у којем се у том тренутку налазио са пријатељем, у близини Беле Цркве. И та његова пријава била је део оптужбе против њега на суђењу пред Основним судом у Вршцу.

Он је после тога оптуживао власти у Србији да спроводе тортуру над њим јер се интересује за разоткривање случаја убиства Оливера Ивановића.

Стефан Цветковић је локални новинар из Беле Цркве, који је некада имао своју локалну телевизију ТНТ, а сарађивао је својевремено и са РТВ Б92, Радио Индексом и Гласом јавности.

Цветковић је и раније пријављивао претње смрћу, а 2008. године је и физички нападнут, када га је песницом у главу ударио бивши полицајац М. П, кога је потом привела локална полиција.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси