Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Према мишљењу запослених – политичка одлука
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 11. 2011.

Извор: Дневник

Према мишљењу запослених – политичка одлука

Смењен заступник капитала ИПЦ „Кула“

Досадашњи заступник друштвеног капитала Информативно – пропагандног центра „Кула“ Ђорђо Бојанић смењен је са те функције, јер се није појавио на тестирању способности ради стицања лиценце иако, према његовим речима, на тестирање није ни био позван.

Запослени у ИПЦ „Кула“, у оквиру којег ради Радио Кула и локални лист „Кулска комуна“, изненађени су овим решењем Агенције за приватизацију и сматрају га политичком одлуком.

Одлуком Агенције на његово место постављена је Весна Ковач.


Наиме, ИПЦ „Кула“ приватизован је 2007. године, али је након само две године приватизација раскинута. Када је 2009.године биран привремени заступник капитала овог предузећа, запослени су били сложни да то буде неко из фирме.

- У јануару 2010. године наш колега Ђорђо Бојанић је именован за привременог заступника капитала. Опредељење нас запослених, приликом именовања заступника капитала, је било да то буде човек из наше куће који познаје проблематику у новинарству, јер би, због тешке финансијске ситуације, човек са стране био превелико оптерећење – навели су запослени у ИПЦ „Кула“, приликом свог обраћања Агенцији за приватизацију поводом одлуке о смени Бојанића.

Ђорђо Бојанић истиче да је одлуку о својој смени добио пре неколико дана, али да је незваничну информацију да ће бити смењен, добио још пре месец дана из локалног одбора Уједињених региона Србије.

- Према мојим сазнањима одлука о мојој смени је донета на партијском скупу УРС у Београду. Када сам надлежнима у Агенцији за приватизацију скренуо пажњу да ће Весна Ковач бити додатно оптерећење на буџет ИПЦ „Кула“, они су ми рекли да то није моја брига, јер ће је они плаћати – тврди Бојанић и додаје да је функцију привременог заступника капитала обављао уз минималну новчану надокнаду, коју иначе прима као новинар у ИПЦ „Кула“.

- Немам никакву материјалну корист од те функције. Једино ми је стало да се сачува колектив у коме радим пуних 30 година – нагласио је Бојанић.

Бојанић тврди да је након што су Агенцији за приватизацију проследили дописе о негодовању због одлуке о његовој смени да им је незванично чак и потврђено да образложење о наводном тестирању не стоји, већ да ће Агенција, ако треба, додаје он, направити ново образложење да нема високу школску спрему.Запослени у ИПЦ „Кула“ су се већ обратили НУНС-у, УНС-у и Независном друштву новинара Војводине, како би новинари били заштићени од политичких притисака.

Антрфиле : Решили већину проблема

Из синдиката запослених овог предузећа кажу да су, на челу са Ђорђом Бојанићем, у протекле две године заједничким снагама успели да реше већину нагомиланих проблема која их је затекла након раскида приватизације.

- Одблокиран је жиро рачун, исплаћени су порези и доприноси и тако је омогућено запосленима здравствено осигурање. Такође, уредно се измирују обавезе од исплате личних доходака до редовног штампања листа и емитовања радио програма – наводе у синдикату запослених.

М. Кековић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси