Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Моје онлајн новине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 11. 2011.

Извор: Данас

Моје онлајн новине

Када желите да сазнате неке дневне вести, ви одлазите прво на BBC.co.uk, NYTimes.com, Blic.rs, B92.net, Danas.rs, Facebook, Тwitter, или само тражите кроз Google?

У данашњем времену онлajн медија, овај одговор вероватно подразумева све наведено.


Имајући у виду да све већи број људи користи мобилне апликације за преглед вести и новинских садржаја, јасно је да ситуација постаје све компликованија.

Просечном читаоцу је наизглед довољно да се фокусира на само пар онлине новинских извора, који су најчешће базирани на традиционална штампана издања.

Тренд подразумева еволуцију традиционалних медија и све већем прилагођавању онлине окружењу, уз рестрикцију вести кроз плаћене садржаје. Али да, то је већ друга проблематика, која ће бити представљена у неким наредним издањима колумне.

Враћајући се на питање с почетка текста, заправо се долази до суштине коришћења популарних и кредибилних извора онлajн медија. А како би било да сваки интернет корисник има могућност да креира своје онлине новине од вести објављених с различитих онлajн медија и извора?

Другим речима, корисник може да у својим онлине новинама садржи све жељене чланке и текстове које се дистрибуирају кроз различите онлине изворе, укључујући и онлajн медије.

То би исто било када би се нпр. креирале новине које имају садржај мало из Блица, мало из Данаса, делове са Б92, линкове са Тwittera и постове са Facebook-а.

Зачетници креирања прилагођених садржаја према сваком кориснику су my.Yahoo.com и Google.com. Користећи њихове сервисе, Yаhoo news и Google news, уз интеграцију са осталим функцијама (мejл, календар, временска прогноза и сл.), корисник има могућност да обједини све садржаје који су њему битни, укључујући и друге онлajн изворе на једној Wеб страни.

BBC.co.uk је отишао корак даље, па је понудио могућност детаљнијег прилагођавања садржаја према областима и најчитанијим темама. Тренутно је у фази развоја и унапређења.

Netvibes је сервис који нуди фузију my.Yahoo/Google.com и MyBBC news. Заправо, то је прилагођена и уређена Wеб страница где корисник бира са којих онлине извора ће да прима вести које се у реалном времену освежавају.

Секције садржаја се могу распоредити и дизајнирати према корисниковим жељама и афинитетима.

Еволуција споменутих сервиса са интеграцијом друштвених медија је подстакла развој сервиса као што је Paper.li. Како су друштвени медији постали платформа за креирање и дистрибуцију садржаја и вести, често много брже него традиционални онлине медији, јасно је да је велика потреба за обједињавањем ових сервиса у једну целисходну онлине апликацију.

Не само да се могу бирати извори садржаја са онлине медија према областима и тематици, већ се може селектовати и ко од корисникових пријатеља са Фацебоок-а, Тwitter-а и YouTubeе-а може да буде извор и дистрибутер садржаја.

Таква интеграција омогућава комплетно креирање личних онлajн новина. Потреба за персонализовањем свих онлине садржаја је све више изражена, где сваки интернет корисник има могућност да постане извор и креатор занимљивих вести и информација.

Очекује се да ће следећа интернет револуција заснивати на редефиницији пословања онлине медија, па се самим тим може очекивати све већа потреба за персонализацијом онлине вести.

Executive Group


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси