Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нападнут бугарски истраживачки новинар
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 03. 2020.

Аутор: Бета Извор: Данас

Нападнут бугарски истраживачки новинар

Бугарски истраживачки новинар нападнут је и са више тешких повреда хоспитализован у Софији, саопштиле су данас власти које тај напад повезују са новинарским радом.

Високи званичник Министарства унутрашњих послова Иваило Ангелов рекао је да истрага сматра да је реч о „нарученом нападу, повезаним са радом“ овог новинара.

Главни уредник недељника 168 часова Слави Ангелов дугогодишњи је истраживачки новинар који се бави питањима криминала и угрожавања животне средине.

Двојица маскираних нападача су металним шипкама синоћ претукла новинара испред његове куће, док је трећи нападач снимао напад, објавио је дневник 24 часа позивајући се на изјаву нападнутог новинара.

„Напад на Славија Ангелова представља претњу… свим новинарима у Бугарској“, саопштио је бугарски огранак Европског удружења новинара које се због овог напада обратило и Савету Европе.

Удружење позива власти да „санкционишу не само нападаче, већ и налогодавце овог окрутног чина“.

Новинарка Викторија Маринова је силована и убијена у октобру 2018. у тренутку када је покретала телевизијски истражитељски канал. Правосуђе је само установило да  „сексуални мотиви нису били повезани са професионалним радом“ убијене. Убица је осуђен на 30 година затвора.

Организација Репортери без граница осудила је власти да „успоравањем истраге желе да угуше ову аферу“.

Бугарска је на 111. месту на листи Репортера без граница који констатују „корупцију и повезаност медија, политике и олигарха“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси