Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кандидат радикала за одборника у Суботици вређао новинара, мора да му плати 120.000 динара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 03. 2020.

Аутор: Зоран Стрика Извор: Цензоловка

Кандидат радикала за одборника у Суботици вређао новинара, мора да му плати 120.000 динара

Кандидат за одборника у Скупштини града Суботице на листи Српске радикалне странке Бранко Ћирјаковић (35), иначе члан Народног слободарског покрета, мора да исплати 120.000 динара, уз трошкове суђења, уреднику портала Слободна Суботица Бранку Жујовићу, због повреде части и претрпљене душевне боли, одлучио је Основни суд у Суботици.

Удружење новинара Србије захтевало је раније од полиције и тужилаштва да покрену поступак против Бранка Ћирјаковића због претњи које новинарима у Суботици упућује на друштвеним мрежама. Бранко Жујовић, уредник Слободне Суботице, за Ћирјаковића наводи да је, осим што је члан Народног слободарског покрета, блиски сарадник градоначелника Суботице Богдана Лабана.

Како се може прочитати у пресуди у коју је Цензоловка имала увид, Ћирјаковић је оптуживао новинара Жујовића да његов рад представља „антисрбизам“, те да својим новинарским писањем подржава „усташтво“ и „нацизам“, као и да је „у својеврсном дослуху са заговорницима усташке и нацифашистичке идеологије“. Жујовић, тужилац у овом спору, нема сумњу да се овде ради о школском примеру говора мржње.

Вређао покојне чланове породице

Жујовић је у парничном поступку указао на то да је већина Ћирјаковићевих објава била јавна, али и на то да оне немају везе са новинарским радом уредника Слободне Суботице, будући да су изношене клевете и неистине о Жујовићевом покојном деди, покојној мајци, а било је и директних псовки. Због свега тога његова породица (жена и троје малолетне деце) осећа притисак који продубљује узнемиреност и повређеност, а јавља се и страх због претњи.

„Остајем при ставу да не коментаришем маргиналне друштвене појаве. Шта, уосталом, рећи о особи која на Фејсбуку изрази радост због смрти људи у земљотресу? Парнични поступак, за надокнаду штете, окончан је на ваљан начин. Остаје да видимо како ће се завршити кривични поступак који је против тог Ћирјаковића покренуло Основно јавно тужилаштво због претњи које ми је упутио“, каже Жујовић за Цензоловку.

Ћирјаковић може да се жали на пресуду. У том случају, његов заступник могао би да потегне неке од аргумената које је већ користио, а тичу се тога да тужена страна сматра да се у тужби не наводи које су то информације нанеле нематеријалну штету, односно да ли су у питању чињенични наводи или вредносни судови.

Тужена страна се бранила тиме да Уставни суд и пракса Европског суда за људска права „не штите само суштину изражених идеја и информација већ и облик у коме су оне саопштене, да само нарочито оправдани разлози могу да представљају легитимни основ за ограничење слободе изражавања, да у конкретном случају тужени своје мишљење није изразио путем медија, већ путем приватног профила на друштвеној мрежи која по позитивним прописима није медиј, да предметне информације које је тужени поставио на свом приватном профилу представљају израз његовог слободно израженог мишљења које је било доступно и саопштено ограниченом броју људи“.

Међутим, Ћирјаковића ова пресуда, судећи по објави на Фејсбук профилу, одакле је и вређао Жујовића, не погађа много.

„Ликују сиротани за сићу. Деле вест као да су измислили лек за рак. Толико сам био забринут да нисам био ни на једном рочишту. Цифра је толико колико би иначе платили људи да не слушају Клиску и Жујовића“, поделио је он са пријатељима на друштвеној мрежи.

Жујовић каже да се осим овог спора, против Ћирјаковића води још један који је покренуло Основно јавно тужилаштво због претњи које је упућивао уреднику Слободне Суботице и новинару Суботичких новина Милутину Митрићу.

„Ћирјаковић је од септембра 2018. упућивао најприземније увреде мени и члановима моје породице, чак и онима који више нису живи. Ту количину зла и примитивизма тешко је дефинисати. Током парнице, Ћирјаковић је једном био на припремном рочишту. После се, иако је најављивао да ће на суду све доказати и раскринкати, више није појављивао. Слично је и у кривичном поступку, где се појавио након трећег позива судинице. Изговарао се лошим здравственим стањем, иако сам га, како само живот зна да намести, срео на улици идући у суд. У суду је његов адвокат тврдио да је Ћирјаковић болестан. Када се коначно појавио, срицао је своју изјаву, читајући је са мобилног телефона. Потом је од суда тражио да не одговара на питања судинице, мог адвоката и тужилаштва“, закључује Жујовић за Цензоловку.

Наставља са провокацијама

У једном од својих постова Ћирјаковић поручује Жујовићу да, ако се одлучи да уђе у ринг са тешкашима, укуца „Mike Tyson highlights на Јутјубу да види како се то завршава“. Иначе, Ћирјаковић се налази на високом другом месту на листи Српске радикалне странке за локалне изборе у Суботици.

Подсетимо да је у јануару ове године Human Rights Watch у извештају навео да је Србија током 2019. године слабо напредовала у заштити људских права, те да је положај новинара још несигуран и праћен нападима и претњама због извештавања о осетљивим питањима.

„Провладини медији често спроводе кампање блаћења независних медијских кућа и новинара, описујући их као ‘издајнике’ и ‘стране плаћенике’. Медијски плурализам је угрожен чињеницом да је већина медија блиска владајућој партији“, стоји у извештају, о чему више можете да читате ОВДЕ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси