Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Најбитнији јавни интерес, држава да не цензурише
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 03. 2020.

Аутор: И. Николетић Извор: Данас

Посебних мера за извештавање у ванредном стању нема, медији да се придржавају важећег Кодекса новинара, кажу удружења и стручњаци

Најбитнији јавни интерес, држава да не цензурише

Држава током трајања ванредног стања за сада није предвидела посебне мере које се односе на медије и њихово извештавање, како тврде у ресорном Министарству за културе и информисања, а новинарска удружења и стручњаци сагласни су да је у ситуацији опште опасности у којој се налазимо довољно да се новинари и власници медијских кућа понашају одговорно и поштују правила прописана Кодексом новинара.

Јавни интерес, избегавање сензационализма и пропаганде требало би да буду на првом месту медијским упосленицима, али је важно и да држава не уводи било какву цензуру.

– Медији у ванредној ситуацији треба да се понашају како би требало и иначе, дакле да им на првом месту буде јавни интерес, истина, професионалност и етичност. Ако се тога држе неће погрешити ни у једној ситуацији. Страшно је важно да се сви ману сваког сензационализма, као и сваке претеране промоције било чијег индивидуалног или партикуларног интереса, каже за Данас Раде Вељановски, професор Факултета политичких наука у Београду.

Када је реч о домаћим телевизијама, које се међусобно много разликују, последњих дана приметно је уједначеније извештавање, као и да се оне држе професионалних и етичких правила више него пре пандемије, констатује наш саговорник, али и додаје да није извесно да ће тако и остати у наредним недељама.

– Добро је да су, иако нам предстоје избори, све телевизије престале са политичком пропагандом, а чак и ако неко од политичких актера буде покушао да то интензивира, добро је да се медији не упецају на то, закључује Вељановски.

Таблоидни штампани и онлајн медији, са друге стране, према виђењу председника Независног удружења новинара Србије (НУНС) Жељка Бодрожића, настављају са ширењем мржње али и пропаганде у корист актуелне власти.

– У последња два дана на мети таблоида је Европска унија као себични Европљани, а пласира се поново та пропаганда једног вође као најмудријег и јединог исправног. Такав вид новинарства, ако се тако може назвати, опасан је и у мирнодопско време, а посебно у време када вас напада епидемија која не познаје разлику у раси, нацији, вери ни политичкој припадности. Битно је да држава треба да буде сензибилна на ширења неистина, говора мржње, партијске пропаганде, чему су вични домаћи таблоиди. Зато се надам да ће Министарство реаговати за толико будалаштина, непроверених и лажних савета, пласираних у протекле три недеље, али и да ће се пропагатори Александра Вучића дозвати памети, смањити доживљај и престати да обмањују грађане, наводи Бодрожић.

Он подсећа да су поједини медији преносили лекаре који су се већ „обрукали и корона вирус назвали најсмешнијим у историји“, али и приче да „Срби имају посебну генетику, да су отпорни на вирус, или да тамјан штити од пандемије“. Он страхује да ванредно стање не буде повод да држава уведе неки вид цензуре и додао да слобода говора мора да постоји.

С друге стране, председник Удружења новинара Србије (УНС) Владимир Радомировић, каже да последњих дана „није приметио драстичне примере кршења Кодекса новинара“.

– За сада изгледа да се медији понашају одговорно, а грађани рачунају на нас да им дамо тачне информације. Не треба одбацити незваничне изворе, али информације треба проверити на терену пре објављивања, мада то није лако с обзиром да је ситуација у медијима таква да многи немају довољно новинара на располагању, каже Радомировић.

Он додаје да је похвално што Радио-телевизија Србије, као јавни сервис, извештава на прави начин, а посебно истиче њихову брзу реакцију успостављања учења на даљину преко ТВ канала.

Брига и о новинарима

Радомировић је нагласио да је не мање важна и брига о безбедности новинара. „Власници медија би требало свим запосленима да обезбеде што сигурније окружење, што мање људи у редакцијама и што боље мере хигијене на радним местима“, подсетио је он.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси