Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НДНВ: омогућити рад акредитованих медијских радника у време забране кретања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 03. 2020.

Извор: НДНВ

НДНВ: омогућити рад акредитованих медијских радника у време забране кретања

Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) тражи од Владе Србије да разјасни мере у вези са ограничавањем кретања грађана између двадесет часова и пет часова ујутро и да омогући рад акредитованих медијских радника у том периоду.

Медијско покривање може бити од круцијалног значаја у време кризних ситуација тако што ће омогућити тачне, свеобухватне и правовремене информације. Медијски професионалци могу да допринесу спречавању или решавању одређених кризних ситуација тако што ће се придржавати највиших професионалних стандарда.

У вези са тим, позивамо Владу Србије да новинарима и другим медијским професионалцима омогући слободу кретања и у периоду од 20 часова до 05 часова ујутру. Указујемо на Смернице Комитета министара Савета Европе о заштити слободе изражавања и информација у кризним ситуацијама од 26. септембра 2007. године којима је прописано да би државе чланице медијским професионалцима требало да гарантују слободу кретања и приступ информацијама у кризним ситуацијама.

НДНВ сматра да би ограничавање кретања новинарима и другим медијским професионалцима негативно утицало на слободу изражавања, односно на приступ информацијама путем медија.

Надлежне власти које су задужене за кризне ситуације требало би медијским професионалцима, који су акредитовани од својих медијских организација, да дозволе приступ кризним подручјима.

Као одговор на легитимну потребу за информацијом у ситуацијама које забрињавају јавност, власти би требало да гарантују јавности слободан приступ информацијама, између осталог, и путем медија.

Такође апелујемо и на све медијске професионалце да у кризним ситуацијама, треба да се придржавају највиших професионалних и етичких стандарда, посебно имајући у виду да у кризним ситуацијама имају посебну одговорност да јавности обезбеде тачне и битне информације, поштујући при том права других људи, њихову осетљивост изазвану страхом и неизвесношћу.

Подсећамо медијске послодавце да су у обавези да предузму мере заштите безбедности новинара и медијских радника током њиховог извештавања у условима ширења заразне болести КОВИД 19.

Истовремено, Европска федерација новинара позвала све послодавце да примене мере заштите здравља новинара на радном месту.

НДНВ подсећа и да смо објавили Водич за новинаре о темама о јавном здрављу и Препоруке новинарима за безбедно извештавање о коронавирусу (КОВИД-19) и позивамо колеге да их користе.

 

Независно друштво новинара Војводине

Нови Сад, 18. март 2020.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси