Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Очекујете ли да ће одлуке Савета за штампу имати ефекта на медије и на заштиту приватности грађана?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 10. 2011.

Извор: Данас

Очекујете ли да ће одлуке Савета за штампу имати ефекта на медије и на заштиту приватности грађана?

Мирољуб Радојковић Факултет политичких наука

Очекујем да ће Савет за штампу почети да ради на уређивању медијске сфере у Србији, јер има квалификоване људе у својим редовима.

Сматрам да је добро то што се жалбе могу уложити на текстове не старије од три месеца, чиме ће се избећи злоупотреба старих случајева. Одлуке овог тела, иначе, представљају моралну санкцију за медије, јер ће они за које се успостави да су начинили прекршаје то морати и да објаве.

На тај начин ће бити појачано право обичних грађана на приватност, у оној мери колико ће у томе помоћи објављена исправка. Савет за штампу ће у сваком случају мало поправити медијску сферу у Србији, али ће тешко искоренити политичке афере које се провлаче кроз штампу.

Јованка Матић Институт друштвених наука

Свакако очекујем да ће одлуке Савета за штампу имати значајне ефекте на медије, јер је реч о новој институцији у медијском систему Србије.

То је тренутно једини делотворан, брз и ефикасан начин да се уреде садржаји у штампаним медијима у земљи, а притом су чланови овог тела људи који имају ауторитете у овој области. Надам се да ће ово саморегулаторно тело постати устаљена пракса код нас, као што је то и скоро свуда у свету.

Милан Антонијевић Комитет правника за људска права Јуком

Прве одлуке Савета за штампу су охрабрујуће. Сматрам да је уређивање медијског простора у Србији неопходно, тако да се надам да ће ова институција имати великог доприноса у томе.

Питање је само да ли ће Савет за штампу и убудуће редовно обавештавати јавност о својим одлукама и жалбама које буде пристизале на медије. То је, такође, неопходно како би било ефеката у уређивању медијске сцене код нас.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси