Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинарка Данаса Љиљана Буквић победница конкурса „Цвет једнакости“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 03. 2020.

Аутор: Ненад Ковачевић Извор: Данас

Новинарка Данаса Љиљана Буквић победница конкурса „Цвет једнакости“

Љиљана Буквић, новинарка Данаса, свеукупна је победница конкурса „Цвет једнакости“, који је и ове године расписало Удружење дистрофичара Златиборског округа у Ужицу.

Жири је једногласно одлучио да Љиљани Буквић, за текст „Посао као недосањан сан за особе са инвалидитетом у Србији“, који је објављен на сајту Данаса, 11. новембра 2019. године, додели награду за најбољи рад у свим категоријама (штампа, ТВ, радио и интернет).

Награда је, како се наводи у образложењу, додељена „због доприноса критичком извештавању о темама које су важне за особе са инвалидитетом, а посебно о запошљавању, које је, на велику жалост, често “борба са ветрењачама“ за особе са инвалидитетом“.

„Текст се бави овом темом из многих углова. Ауторка се труди да сагледа проблем са свих аспеката, користећи се свим расположивим изворима“, наводи се у саопштењу жирија.

Осим тога, нашој колегиници је, за исти текст, припала је и награда у категорији интернет новинарство јер је прилог, наводи жири, „показао новинарску зрелост ауторке у извештавању о проблемима особа са инвалидитетом“.

„У тексту се препознаје истраживачки приступ и ауторка је приступила крајње озбиљно писању чланка и указала на проблеме са којима се сусрећу особе са инвалидитетом приликом запошљавања. Текст може допринети бољем разумевању и прихватању различитости, као и стварању услова за већу видљивост и укључивање особа са инвалидитетом у све сфере друштвеног живота“, пише у образложењу.

У категорији телевизијског новинарства, награда је припала Тањи Димитрић, Михајловић, уредници дописништва РТС-а у Шапцу за прилог „Храбро кроз живот“, јер је „ауторка на спонтан начин, новинарски вешто и сажето приказала како упорност, јака воља и рад могу довести до великих резултата и да нема препрека тамо где има истрајности“.

У категоријама радио и штампа награде нису додељене, јер радови који су пристигли на конкурс, по оцени жиријиа, „не доприносе бољем информисању у циљу унапређења положаја особа са инвалидитетом, нити подстичу позитивне промене у ставу људи, због чега се и додељује награда „Цвет једнакости“.

На том конкурсу награђују се прилози који су објављени медијима од националног, регионалног и локалног значаја, а који промовишу активности, права и достигнућа особа са инвалидитетом.

Конкурс је део манифестације „Кикини дани“ које подсећа на Тијану Петровић Кику (1985- 2013), дугогодишњу портпаролку Удружења и активисткињу у борби за права особа са инвалидитетом.

Та манифестација је требало да се одржи 19.марта у Ужицу, када је било планирано ад се уруче награде, али је одгођена због ванредниг стања.

Награђени и средњошколци

У оквиру литерарног конкурса, ученицима ужичке Медициснке школе припатлес у све три награде. Прва је додељена Маријани Николић, друга Милици Луковић, а трећа Марији Ћебић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси