Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Удружења упозоравају: Држава не сме да уводи цензуру током ванредног стања. Гајовић: Без посебних мера Владе за медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 03. 2020.

Аутор: Денис Колунџија Извор: Цензоловка

Удружења упозоравају: Држава не сме да уводи цензуру током ванредног стања. Гајовић: Без посебних мера Владе за медије

Државни секретар у Министарству културе и информисања Александар Гајовић изјавио је за Цензоловку да Влада Србије, у оквиру мера током ванредног стања, није предвидела посебне мере које се односе на медије, нити на њихово извештавање. Додао је да му није познато да ли се такве мере припремају.

„Наравно, то не значи да су представници медија изузети из мера које је прописала Влада Републике Србије, које (као обавеза) важе за све њене грађане, укључујући и новинаре“, навео је Александар Гајовић.

Он је дода да му није познато да Влада Србије припрема било какве посебне мере за медије и новинаре, „осим препоруке да се државни службеници ставе на располагање медијима ради информација које су у овом тренутку веома важне за испуњење јавног интереса сваког грађанина Републике Србије“. 

„Што се Министарства културе и информисања тиче, ми смо још прошле недеље објавили саопштење поводом ситуације која тренутно влада на територији Републике Србије и том приликом смо апеловали на све српске медије да се придржавају новинарског кодекса, који подразумева правовремено, потпуно и истинито извештавање, као и да је неопходно да сви поштују највише новинарске стандарде.“

Државни секретар је нагласио да ће бити санкционисани они који буду ширили лажне вести јер тиме „узнемиравају јавност и шире панику“. 

Бодрожић: Власт знала да злоупотребљава моћ и у редовним временима

И без посебних мера Владе Србије у погледу рада медија и њиховог извештавања, председници Независног удружења новинара Србије (НУНС) и Удружења новинара Србије (УНС) Жељко Бодрожић и Владимир Радомировић реаговали су превентивно поручивши да током ванредног стања држава не би смела да уводи цензуру нити да ограничава право на слободу говора.  

„Ово није ситуација у којој би било легитимно ограничити право на слободу говора и увести цензуру. Грађанима Србије је сада више него иначе потребно правовремено и тачно информисање и посао новинара је у овом тренутку, после напора медицинског особља и снага безбедности, кључан за сузбијање епидемије, изјавио је Радомировић за Цензоловку.

Бодрожић је позвао све новинаре да током ванредне ситуације поштују Кодекс новинара, да буду максимално сконцентрисани и да не подлежу гласинама, те да се обезбеде када извештавају са ризичних локација, дакле да заштите себе и све око себе.

„Наши чланови су и до сада показивали висок степен професионализма и одговорности за јавну реч и не сумњам да ће се тако понашати и у недељама пред нама, а надам се и да ће се пропагандисти и манипуланти из режимских медија у данима пред нама примирити и да неће ширити лажне вести и партијску пропаганду, као што су то чинили до сада“, истакао је председник НУНС-а.

 

Он је подсетио на то да је актуелна власт „злоупотребљавала моћ коју носи држава и у редовним временима“ и да стога постоји опасност да искористи и ванредно стање за своје пропагандне и друге циљеве“.

„И зато сви професионалци морају да отворе четворе очи и буду још експедитивнији у разоткривању потенцијалних злоупотреба. Ванредно стање не значи и увођење цензуре и нико нема право да спречава професионалне и независне новинаре да извештавају у интересу јавности и да правовремено и објективно информишу грађане“, поручио је Жељко Бодрожић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси