Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Не, тамјан не штити од короне
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 03. 2020.

Аутор: Матеја Агатоновић Извор: FakeNews Трагач

Не, тамјан не штити од короне

Дневни лист Ало је у свом штампаном издању за суботу, 14. март, пренео изјаву патријарха српског Иринеја, који је оценио да дим од тамјана штити од вируса корона, чиме је своје читаоце потенцијално довео у заблуду и изложио опасности од ширења КОВИД19.

Патријарх Иринеј је позвао грађане да „слободно посећују цркве и манастире“, додавши да ће он наставити да обавља своје активности. „Чуо сам и добро запамтио када је један доктор рекао да је дим од тамјана најбоља заштита, а с обзиром на то да сам стално у цркви, немам разлог за бригу“, казао је патријарх.

Ало је ипак пренео да је дан раније владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије објавио савете за поступање у време вируса корона, који подразумевају самоискључивање свештеника са симптомима из богослужења, благосиљање верника без физичког контакта, као и привремено укидање праксе целивања руке свештеника.

Иринеј је јуче, након састанка са председником Србије Александром Вучићем, ипак навео да ће црква увести мере против ширења болести и позвао вернике да „буду дисциплиновани“ и слушају препоруке надлежних институција.

Протођакон Љубомир Ранковић је у истом тексту објављеном у Ало такође оценио да је духовни моменат који се дешава приликом кађења тамјаном и паљења свећа доминантнији над физичким, због чега у цркви „апсолутно нема никакве опасности од заразе или болести“.

Протођакон је свој став илустровао примером сахране патријарха српског Павла 2009. године, када се окупио велики број верника, а када није дошло до масовног ширења те болести. „Имамо и сада масовне литије у Црној Гори, а нема оних који су се разболели“, закључио је протођакон.

Црквени званичник није навео да су две епархије у којима су се литије најчешће и дешавале дан раније због здравствене кризе обуставиле одржавање литија.

Већи број научних радова из области медицине наводи да тамјан (Boswellia serrata) сузбија микробе, дакле бактерије и гљивице, а не вирусе. Исти извори наводе да тамјан има своје антимикробно дејство при великим концентрацијама и у облику есенцијалних уља. Са друге стране, за неке врсте тамјана које се користе у азијским земљама стручњаци наводе да имају канцерогено дејство слично цигаретама.

У препорукама Светске здравствене организације, очекивано, кандило се не спомиње као ефикасно средство против ширења КОВИД19 нити било ког другог вируса, већ се умето тога предлаже већа посвећеност личној хигијени и избегавање контакта са зараженим људима.

Хришћанске деноминације широм света су измениле своје обреде како би избегле ширење КОВИД19, укључујући и Римокатоличку цркву, Англиканску цркву, као и већи број цркава у Сједињеним Америчким Државама, управо због страха од ширења корона вируса.

Случај жене која је у својој цркви у Јужној Кореји заразила најмање 37 људи вирусом корона, док још десетине верника такође показују симптоме болести, указују да је ипак боље послушати савете лекара у овом случају.

Изјаве патријарха Иринеја и протођакона Ранковића пренео је и портал Србија данас.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси