Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Првановић: Ако одговор изостане, тражићемо оставке и у РЕМ-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 03. 2020.

Аутор: И. Н. Извор: Данас

Поводом захтева академске заједнице за санкционисање информативног програма Пинка, Хепија и Студија Б

Првановић: Ако одговор изостане, тражићемо оставке и у РЕМ-у

Уколико РЕМ не одговори на последњи захтев дела академске заједнице за разрешење чланова Управног одбора РТС-а и привремену забрану емитовања информативног и политичког програма телевизија Пинк, Хепи и Студио Б, тражиће се и оставке чланова тог тела.

То је рекао је за Данас Слободан Првановић, саветник на Институту за физику и иницијатор захтева за демократизацију медија.

Након што су прошле недеље предали текст захтева, овог пута упућеног РЕМ-у, представници академске заједнице најавили су да ће њихове даље акције зависити од одговора тог регулаторног тела.

– Ми смо поставили захтев, сачекаћемо петнаестак дана на одговор, а у зависности од реакције РЕМ-а видећемо какви ће нам бити даљи кораци. Можда ћемо добити и неки садржајан одговор. РЕМ до сада свакако није радио свој посао, али хајде да дамо шансу новим члановима, који су рекли да ће радити најсавесније што могу, није то она иста екипа која је ту била годинама. Понављам да ми једино тражимо да и РТС и комерцијалне телевизије поштују закон, рекао је Првановић.

Он је додао да је РЕМ имао седницу дан раније, на којој је било речи о РТС, те да би следећа могла да се одржи већ током ове недеље. „Срео сам Слободана Цвејића који је један од нових чланова, и он сматра да о томе треба дискутовати“, поменуо је Првановић.

Уколико, међутим, реакција и одговор изостану, универзитетска заједница тражиће и њихове оставке. Како је напоменуо, у складу и са епидемиолошком ситуацијом, нови протести „не долазе у обзир“.

Нови захтев, овог пута упућен РЕМ-у, уследио је након што је изостала реакција на претходне, за измену уређивачке политике РТС-а а затим и смену целокупног руководства јавног сервиса.

У тексту захтева је наведено да РЕМ као регулационо тело има законске основе да привремено, на 30 дана обустави емитовање конкретног програма комерцијалних телевизија, уколико утврди да је прекршен закон.

– Телевизије Пинк, Хепи и Студио Б већ дуже време преко својих програма пласирају најгору пропаганду у корист владајуће странке и њеног председника. Разлози за изрицање те мере су распиривање мржње, по било ком основу, у овом случају због политичке припадности. Уколико се то више пута понављано, учестало, уколико је из најнижих побуда и тиме је нанета велика штета, што свакако јесте, то су додатни разлози да се изрекне најјача мера, навео је Првановић.

Уз то, РЕМ даје препоруке на који начин програм може да се поправи. По истеку месец дана, уколико та телевизија не испоштује сугестије, испуњава се законски основ да се том медију одузме дозвола за рад, објашњено је у захтеву академске заједнице.

Лидери политичких странака у кризном штабу

Слободан Првановић је поручио у отвореном писму Александру Вучићу у и председницима свих политичких странака да је „у тренуцима велике опасности по живот и здравље грађана, неопходно оставити све политичке размирице како би се, заједничким снагама, успешније супротстављали општој претњи“.

Првановић је од председника Србије затражио да формира кризни штаб за борбу против корона вируса, у који би позвао лидере свих политичких странака у Србији.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

16.03.

2020.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 15:22

РТС

У наднаслову сте изоставили РТС.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси