Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари: Медији да не праве панику, институције да шаљу јасне поруке (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 03. 2020.

Извор: Н1

Новинари: Медији да не праве панику, институције да шаљу јасне поруке (ВИДЕО)

Јако је битно да се у наредном периоду ванредног стања и ширења епидемије професионално извештава, али јако је важно и не правити панику неумереним ванредним вестима што изазива узнемирење код грађана, сматра Норберт Шинковић, председник Независног друштва новинара Војводине. Новинар Јакша Шћекић рекао је да ванредно стање не сме медије да претвори у агитпроп власти.

Људи су знатно више узнемирени, не знају шта се дешава и не треба им да се на сваких сат времена шаље брејкинг њуз као ванредна информација, каже Шинковић.

Како је истакао, сада је кључно питање како ће институције комуницирати са грађанима у наредном периоду.

"Потребне су јасне поруке шта и како држава намерава, и морамо да знамо унапред шта да се очекује", додао је.

Медији, како је навео, треба и да анализирају, да објашњавају заједници зашто су неке мере потребне, и то је јако битно за грађане.

Шћекић је оценио да је улога и одговорност медија у оваквим ситуацијама незамењива.

Он је навео да ће важну улогу имати и локални медији, а људи ће се опредељивати да читају новине које им доносе тачне и прецизне информације.

"На квалитету ће се видети разлика. Кључно је да сами медији буду проактивни, едукативна улог је јако битна", истакао је Шинковић.

Потребна је отворена и смирена комуникација без хистерије, додао је, да би грађани били мирни и да би знали шта их чека у наредном периоду.

Он је подвукао да у новинарском кодексу све пише што треба да се зна о приватности и да је не постоји ниједан јавни интерес да се објављују имена или фотографије оболелих људи, или детаљи из њихових живота.

"Згражавају ме информације да људи који долазе из иностранства не пријављују да су на тај начин ушли у Србију, то је неодговорност, али објављивање имена и фотографија је недопустиво". каже.

Важно питање сада је и комуникација стручних служби са новинарима, сагласили су се гости.

"Морате имати адресу на којој ћете добити информацију кад год вам треба. То је јако битна ствар. У свим клиничким центрима, морате имати људе са којима можете да разговарате као новинар", рекао је Шинковић.

Шћекић је додао да медији неодговорним извештавањем наносе штету и медију, и људи ће напуштати медије који нису поуздани у наредном периоду јер им требају поуздане информације.

"Бојим се да ће проћи, а да ћемо се за 4 или 6 недеља вратити на стару плочу, исти људи ће говорити у јутарњим програмима и по новинама ширити неистине и тровати јавни простор", упозорио је Шинковић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси