Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији промовишу фирму која „једина“ производи средство против короне
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 03. 2020.

Аутор: Марија Вучић Извор: Раскрикавање

Медији промовишу фирму која „једина“ производи средство против короне

„Једино средство које је према смерницама Европске агенције за контролу и превентиву болести 100 % учинковито и делује против вируса короне (...) јесте разблажени раствор натријум-хипохлорида, а једино постројење у југоисточној Европи који се бави производњом тог раствора јесте фирма Сигма у Црвенки“, пише Танјуг а преноси РТВ. Међутим, нити је натријум-хипохлорит (које ови медији погрешно зову „хлорид“) једина супстанца коју ова институција препоручује, нити је ова фирма једина у Србији која је производи.

Натријум-хипхлорит (NaClO) је супстанца коју водоводи користе за дезинфекцију воде, а користи се и за дезинфекције површина. Управо за ове намене га светске здравствене институције препоручују и ових дана, као ефикасно средство за уништавање новог коронавируса са разних површина.

Танјуг и РТВ су 13. марта објавили прилоге о фирми Сигма која производи постројења за производњу ове супстанце.

Иако ова фирма производи постројења, која даље продаје другима, те у том смислу сви који имају та постројења могу да производе натријум-хипохлорит, Танјуг и РТВ су у својим текстовима навели да ова фирма једина у југоисточној Европи производи поменуту супстанцу.

Тврдња ових медија је двоструко нетачна.

Прво, ова фирма није једина која производи натријум-хипохлорит. Како је у прилозима објаснио Александар Колић из ове компаније, осим те супстанце они производе и постројења за њено прављење. Та постројења даље продају и сви који их имају могу да праве натријум-хипохлорит. Сам Колић наводи да 125 водовода у Србији користи ту опрему за производњу NaClO.

„Неки водоводи разматрају могућност да вишак те хемикалије коју добијају искористе да опскрбе тржиште у својим општинама и градовима“, каже Колић и напомиње да су њихове машине, односно постројења, јединствена и патентирана и да нико други у овом делу Европе нема таква.

То што баш такву опрему нема нико други, не значи да нико други нема своју опрему. Ову хемикалију у својим постројењима производи и на пример компанија Петрохемија, као и неке друге приватне фирме.

Друга нетачна тврдња је да је NaClO једина супстанца која се препоручује за дезинфекцију површине у борби против новог коронавируса.

Наиме, и Европски центар за контролу и превенцију болести (коју Танјуг називаја „агенцијом“), као и Светска здравствена организација и друге релевантне институције, за дезинфекцију површина осим натријум-хипохлорита препоручују и етанол.

Из Танјуга, као ни из фирме Сигма, нису одговорили Раскрикавању на питања о овој теми.

Дан пре поменутих текстова, 12. марта, изјаве о овој фирми РТС-у давао је председник Привредне коморе Марко Чадеж. Говорио је о ситуацији на тржишту у време коронавируса, када расте потражња за основним животним намирницама и средствима за хигијену. Одговарајући на питање о средствима за дезинфекцију, Чадеж је рекао:

„Оно што се испоставило као добро је што ми у Србији имамо фабрику Сигма која прави опрему за производњу натријум-хипохлорита. Ми смо једина земља у југоисточној Европи која има фабрику ових уређаја“, навео је Чадеж.

Танјуг је те изјаве пренео са насловом “Једина фабрика натријум хипохлорита у ЈИ Европи - у Србији”, што није тачно.

Тај текст су пренели и други медији попут Телеграфа и Ало-а, Пинка али и портал 021.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси