Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Глигоријевић: Медији да не стварају панику, функционери да не уносе нервозу (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 03. 2020.

Извор: Н1

Глигоријевић: Медији да не стварају панику, функционери да не уносе нервозу (ВИДЕО)

Јована Глигоријевић, помоћница главног и одговорног уредника недељника "Време", апеловала је на медије да не стварају панику поводом коронавируса и напоменула да је "недопустив скандал" вест објављена на неким сајтовима да 1.000 људи чека у реду испред Војво-медицинске академије како би се тестирали. Она се осврнула и на наступе представника власти, за које је рекла да "дефанзивно вичу и уносе нервозу", истичући да треба да буду пример и у овој ситуацији буду смирени.

Коментаришући наслов у дневној штампи да би 70 одсто људи могло да буде заражено коронавирусом, Глигоријевић је у Новом дану напоменула да то не значи да ће 70 одсто људи бити болесно и да би медији требало да праве разлику између тога. Како је рекла, такви наслови буде сцене из неког апокалиптичног филма и праве панику.

„Када је реч о извештавању, недопустив је скандал да су два сајта пренела како 1.000 људи испред ВМА чека да се тестира на корону. Заправо је бла реч о слици од сваке среде када је дежуран ургентни центар на ВМА. Један сајт је уклонио вест, а други није. Зато требада се уозбиљимо као медији и водимо рачуна“, истакла је гошћа Новог дана.

Она се осврнула и на наступе у јавности представника власти, и то не због тога шта говоре, већ како говоре и обраћају се грађанима.

„У ситуацији када владају страх и паника важно је да буду пример и да говоре смирено. Нама се политичари сваке вечери обраћају и дефанзивно вичу, уносе нервозу. И сами су нервозни и у одбрамбеном ставу“, указује Глигоријевић.

Она додаје да представници власти први треба да покажу сталоженост, смиреност и самодисциплину.

„Ако нећемо опресивне мере, онда кроз лични пример“, каже Глигоријевић.

Гошћа Новог дана преноси причу своје тетке која је као лекар радила на вакцинацији грађана током вариоле вере. Каже да су тада на наплатним рампама поред медицинских радника били војници који су пуцали у гуме онима који су одбијали да се зауставе.

„Ако нећемо да поновимо такве сцене сада треба да се понашамо одговорно. Пре него што ескалира је време да вежбамо самодисциплину“, напомиње Глигоријевић.

Новинарка Времена подсећа да су искуства из Италије И других земаља показала да су самодисциплина и самоизолазија најважнији, али и да мало више опресије него што смо ми у Европи навикли даје боље резултате.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси