Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НДНВ: Водич за новинаре о темама о јавном здрављу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 03. 2020.

Извор: НДНВ

НДНВ: Водич за новинаре о темама о јавном здрављу

Пред вама је кратак водич за извештавање о темама о јавном здрављу. Жеља Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) је да овим смерницама подржи одговорно новинарство и да даје подстрек медијима да уместо сензационалистичких наслова и објава на првом месту имају јавни интерес.

Извештаји о непознатим или мање познатим инфекцијама, које допуњују слике људи у хируршким маскама са јавних места свакако изазивају пажњу медија. Међутим, приликом извештавања са таквих догађаја, новинари морају да воде рачуна о избалансираности. Осим тога што морају бити одговорни, морају и да информишу и едукују грађане и грађанке о проблемима, као и да воде рачуна да њихово извештавање нипошто не шири панику или додатни страх у заједници.

Управо због ових разлога смо се одлучили за објавиљавње ових смерница, полазећи од вишедеценијског искуства НДНВ-а у борби за професионално новинарство.

Позивамо вас да користите овај водич у вашем свакодневном раду као додатак Кодексу новинара Србије и Смерницама за примену Кодекса новинара Србије у онлајн окружењу.

Захваљујемо се Дарт центру за новинарство и трауму (Dart centre for Journalism and Trauma – Columbia University Graduate School of Journalism) на уступљеним смерницама које смо користили у овом водичу.

Овај водич је слободан за коришћење и дистрибуцију уз навођење извора.

Водич можете преузети овде.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси