Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Стејт депармент о Србији: Лажне вести, напади, новац само за провладине медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 03. 2020.

Аутор: Весна Радојевић Извор: Раскрикавање

Стејт депармент о Србији: Лажне вести, напади, новац само за провладине медије

У новом извештају Стејт департмента о стању људских права у Србији, цитиране су и анализе Раскрикавања о броју лажних вести на насловним страницама таблоида. У њему се наводи и да Устав Србије гарантује слободу изражавања, укључујући медије, али да су „претње и напади на новинаре, мањак транспарентног власништва у медијима и огромна улога државе у медијском сектору подривали те слободе“.

Велики део новог извештаја о људским правима посвећен је и медијима, а у њему се подсећа и на анализу Раскрикавања о броју објављених лажних вести на насловним страницама таблоида.


„Поред измишљених вести, исти таблоиди показали су јасну пристрасност Влади Србије, а таблоиди су рутински негативно извештали о опозиционим странкама, протестима грађана и одређеним суседним земљама”, стоји у извештај уз подсећање да су то подаци КРИК-а.

Како су навели, независни медији су били активни, али ограничени да представе другачије погледе због превеликог броја медија на тржишту и подршке власти провладиним медијима.

„Широка популарност и зависност од владиних средстава за оглашавање погодовала је садашњим властима током изборних периода и отежала комуникацију лидера опозиције са потенцијалним гласачима“, наводи се у извештају и додаје да су државна издвајања за медије директно зависила од подршке владајућој странци, те да нису служила за развој независног новинарства.

Од јануара до августа Независно удружење новинара Србије пријавило је, како се наводи, 85 случајева у којима су новинари „били нападнути или им је прећено или су били изложени политичком притиску“, а напади су укључивали „вандализам, застрашивање и физичке нападе“.

Кад је реч о цензури, у документу се наводи да је било извештаја да је влада „активно тежила да усмерава медијско извештавање о бројним темама“.

„Представници медијских удружења наводе да је економски притисак понекад доводио до аутоцензуре у медијским кућама, које су се уздржавале од објављивања садржаја критичког према влади, страхујући од малтретирања или економских последица“, пише у извештају.

У извештају се подсећа на случај паљења куће Милана Јовановића, као један од примера насиља над новинарима, те да је члан СНС-а Драгољуб Симоновић оптужен као налогодавац. Каже се и да владини званичници често таргетирају медије чије им се извештавање не допада.

Још један од случајева који се помиње јесте и видео снимак који се у априлу прошле године појавио на друштвеним мрежама „Како препознати издајицу“, а у коме је мета био новинар Слободан Георгиев. Тај видео је објављен након што је БИРН, а потом и КРИК објавио фотографије брата Александра Вучића, Андреја са контроверзним бизнисменом Звонком Веселиновићем.

„2018. је представник Безбедносно информатине агенције (БИА) је на једној конференцији рекао да највише претњи по државну безбедност долази од страних шпијуна у редовима опозиције, цивилног друштва и једног дела медија“, подсећа се у извештају.

Како о стању правосуђа и борби против корупције у Србији извештава Стејт департмент погледајте у вести на сајту КРИК-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси