Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Стартује нишки Викиликс
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 10. 2011.

Извор: Данас

Стартује нишки Викиликс

Онлајн новине Јужне вести постају први српски медиј са софтвером који гарантује анонимност достављачу информације о корупцији. Софтвер је недавно инсталирао Артуро Филасто, програмер Глобаликса, и он скрива идентитет сваког грађанина који буде доставио информације, документа или снимке о давању мита, криминалу и злоупотребама у својој средини.

На једном од обичних рачунара у редакцији регионалних дневних он-лајн новина Јужне вести у Нишу укуцавамо све познатију мантру www. google.com. Након тога на интернету проверавамо ИП адресу пошиљаоца, дакле Јужних вести, и добијамо резултат: ИП адреса овог портала има потпуно другачије цифре од стварних, а рачунар који смо користили налази се у Канзас Ситију у Мисурију. Само неколико секунди касније ИП адреса Јужних вести има нове цифре, а редакцијски рачунар се преселио у Лос Анђелес (Калифорнија).

Другачије, али потпуно искривљене резултате провере добили би и полиција, БИА, истражни органи или било која друга државна, регионална или градска институција која би покушала да пронађе пошиљаоца. Јужне вести однедавно су „испод (њихових) радара“.

На идентичан начин биће заштићена и анонимност сваког грађанина који овом медију буде доставио информације, документа или снимке о корупцији, криминалу и злоупотребама у својој средини.

Анонимну доставу информација и заштиту идентитета пошиљаоца гарантује софтвер ТОР, иначе коришћен за потребе вероватно најпопуларнијег сајта на свету, Викиликса. Викиликс и сада препоручује свима који желе да му доставе документа да користе ТОР. Један од твораца ТОР-а је Џејкоб Епелбаум (Jacob Appbaum), који од хапшења Жулијена Асанжа (Julien Assange) представља Викиликс у јавности.

ТОР је један од кључних разлога због којих Викиликсови извори још увек нису „проваљени“. Они могу бити откривени само изван сајбер света.

За потребе Јужних вести овакав софтвер недавно је инсталирао Артуро Филасто, програмер Глобаликса (Globaleaks), чије стручњаке често повезују са Викиликсом. Софтвер је, иначе, бесплатан, а најчешће га користе интернет сајтови чија је намена да буду „узбуњивачи јавности“ , међу којима је Викиликс најпознатији.

Оснивач и глодур Јужних вести Предраг Благојевић каже да је овај портал „први медиј у свету који га користи“.

- Решење се састоји из два дела. Један део је ТОР који гарантује анонимност, а други део је Глобаликс који корисницима поједностављује доставу, праћење статуса достављених информација и евентуалну анонимну комуникацију са оним ко је информације примио. У пракси, грађанин ће са свог рачунара слати информације нама, а оне ће насумично одлазити на један од три до пет хиљада рачунара на свету који су у том тренутку у систему, па насумично на други, па насумично на трећи. На тај начин се у тој мери „заварава траг“ да нико не може да открије ко, коме и шта шаље. Наравно, ни Јужне вести неће и не могу знати ко је пошиљалац информације - објашњава наш саговорник.

Он каже да инсталирани програм осим ИП адресе потпуно сакрива и сервер са којег су информације послате.

Сервер који користе Јужне вести највероватније и неће бити у Србији. (Сервер Викиликса је на Исланду и у Шведској). И „онај“ код кога се сервер буде налазио неће имати било каква сазнања о послатим информацијама јер програм брише и „мета дата“ податке о рачунару са којег су одаслате. Чак и уколико би се из рачунара грађанина узбуњивача јавности извадио хардвер, у њему неће бити икаквог трага о послатим информацијама.

- Имплементација за потребе Јужних вести заснива се на софтверу Опен Сорс, који се зове Глобаликс, и чији сам један од главних програмера. Обавио сам подешавање таквог система како би грађани узбуњивачи јавности, који знају за неку малверзацију и желе о томе да проговоре у јавном интересу, Јужним вестима могли да доставе материјал потпуно анонимно и безбедно. Надамо се да ће коришћење оваквог софтвера за потребе Јужних вести допринети да српско друштво буде транспарентније и отвореније. Наш циљ и јесте да се скрене пажња јавности и власти на важна питања, а друштво учини отворенијим и транспарентнијим- додаје Филасто за наш лист.

Благојевић прецизира да је откривање корупције један од приоритета у извештавању овог портала, а да је гарантовање анонимности грађана узбуњивача јавности изузетно корисно оружје у борби против ње. При том подсећа да актуелни Закон о електронским комуникацијама омогућава полицији да преко оператера прилично лако сазна ко, коме и када је послао имејл или упутио позив са фиксног и мобилног телефона. Налог суда полицији је потребан само за прислушкивање разговора. -

Знамо где живимо. Многи грађани који би желели да пријаве корупцију или криминал боје се да ће бити откривени, па и трпети штетне последице због тога. Ако би неком медију послали информацију о корупцији, рецимо, важнијег функционера или политичара страхују да он познаје неког у полицији или БИА, па би могао да га „замоли“ да му „провери“ ко је информацију послао. Није искључено ни да се нечији разговори прислушкују, а да то није у потпуној сагласности са законом. Ми желимо да сви грађани који желе да пријаве корупцију и криминал остану анонимни, безбедни и сигурни - каже Благојевић.

Јужне вести ће почети да користе ТОР у наредних месец дана, након што обаве све техничке припреме и спроведу кампању. Коришћење тог програма биће једноставно за сваког ко има рачунар. У редакцији управо раде на увођењу сличног софтвера за мобилне телефоне, како би узбуњивачи јавности и на тај начин могли да пошаљу информацију, а остану непознати.

Антрфиле: Прислушкивање за 149 долара

Мада се данас све више води рачуна о заштити идентитета и приватности грађана који користе интернет и мобилну телефонију, све је више и начина да се идентитет открије, а приватност угрози. На интернету свако може пронаћи софтвер Флекиспи који омогућава да се за само 149 долара годишње „прислушкују“ туђи мобилни телефони. За ову цену не могу се слушати разговори, али се могу читати СМС-ови и видети ко је кога и када позвао. Најскупља варијанта овог софтвера стаје 349 долара годишње. Она омогућава и слушање разговора на мобилним телефонима са оперативним системом Symbian (Симбиан), који користи Nokia, као и Windows и BlackBerry (БлекБери). За сада се не могу прислушкивати једино телефони са оперативним системом Андроид.

Зорица Миладиновић


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси