Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Томица Милосављевић против недељника НИН
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 10. 2011.

Извор: Данас

Томица Милосављевић против недељника НИН

Прве две одлуке Савета за штампу биће објављене сутра




Београд - Савет за штампу одлучиваће данас о жалби бившег министра здравља Томице Милосављевића на текст објављен у недељнику НИН 14. октобра, под насловом „Власт штити бившег министра“, а одлука Комисије за жалбе биће саопштена сутра на конференцији за штампу.

Ово саморегулаторно тело, иначе, раније је донело још једну одлуку у случају једног београдског дневног листа, која ће такође бити званично објављена на сутрашњој конференцији.

Бивши министар здравља Томица Милосављевић поднео је жалбу Савету за штампу на текст у НИН-у, који је био најављен и на насловној страни, јер је „изнето више неистина, увредљиво, са инсинуирањем његове кривице у вези са активностима током пандемије АХ1Н1 вируса 2009/2010. године, посебно током набавке пандемијске вакцине“.

„Поред тужбе надлежном суду за увреду и клевету, коју имам намеру да поднесем, молим да на Савету за штампу размотрите моју жалбу на неетичко поступање новинара НИН-а“, навео је Милосављевић у приговору.

Други случај о којем ће бити објављена одлука је поводом жалбе мрежа „Жене против насиља“ на један београдски дневни лист. Они су уложили приговор јер је „новинским чланком жени која је преживела насиље учињена додатна штета, изношењем непроверених информација, објављивањем личних података који могу допринети идентификацији жртве, изношењем информација нерелевантних за насиље које је над њом учињено“.

Кодекс новинара Србије, подсетимо, забрањује да се ради сензационализма или атрактивности извештаја, објављују информације које нису неопходне за разумевање суштине догађаја, а притом могу да доведу до узнемирености како жртава и њихових ближњих, тако и шире јавности.

За више од месец дана, откако је Савет за штампу почео званично са радом, пристигло је десетак жалби на медијске садржаје, од којих је већина одбачена, између осталог, због тога што су текстови који су предмет приговора објављени пре више од три месеца.

Подсетимо, Комисији за жалбе могу се упутити жалбе само за садржаје који су објављени у последња три месеца и то у медијима који су се прикључили Савету. Комисија ће одлучивати о жалбама на конкретне текстове и фотографије објављене у новинама, као и на текстове, фотографије и аудио записе на веб-сајтовима новина и магазина чланица. Уколико ово тело закључи да је повређен етички кодекс, медиј који је објавио спорни садржај мора да објасни такву одлуку.

Б. Цвејић


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси