Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  “Основано сумњам да сам смењен због књиге Горана Весића”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 03. 2020.

Аутор: Матија Јовандић Извор: Нова С

“Основано сумњам да сам смењен због књиге Горана Весића”

Основано сумњам да је кап која је прелила чашу да будем смењен са чела Књижевних новина била то што нисам на „истакнутом месту“ објавио разговор о 'Књизи о Београду' Горана Весића, каже Мићо Цвијетић, дугогодишњи главни уредник овог гласила. У Управном одбору УКС то негирају, наводећи да је разрешење последица "лошег финансијског пословања и неактивности Редакционог одбора".

– Милован Витезовић рекао ми је да објавим текст Видака Масловарића о књизи Горана Весића на истакнутијем месту. Вероватно је мислио на првој или некој од првих страна. У шали сам питао: „Па не очекујеш ваљда да тај текст објавим на насловној страни, уз Хандкеа и Матију Бећковића”. Рекао ми је да не, али да то буде истакнутије место. Схватио сам то као добронамерну сугестију, али испало је да је то нека врста наредбе. Текст сам објавио на 9. страни, у врху, на више од пола стране – прича Мићо Цвијетић, доскорашњи главни уредник “Књижевних новина”, гласила Удружења књижевника Србије, напомињући да “нема ништа против Весића лично” и да је то “можда послужило само као један од мотива да буде смењен”.

Одлука Управног одбора УКС о његовој смени формално ступила на снагу 1. марта. Када се огласио у медијима са сумњом у мотиве за смену, из УО УКС одбацили су његове наводе и као разлоге смене навели „константан пад продаје, бројни приговори писаца и читалаца на врсту и квалитет садржаја“, као и „одбијање сарадње редакције са УО и одбијања да уведу комерцијалне стране“. Цвијетић каже да је након саопштења УО у медијима дознао да му се „смена припремала већ дуже време”, и да је последњи догађај “можда добро дошао онима који су смену свакако припремали“.

– Нејасни су ми разлози смене, никад ме нису позвали, а свашта су ми натоварили. Уредништвом се бавим од пре рата, још од Сарајева, уређивао сам и „Свет књиге“ у „Борби“… За главног уредника „Књижевних новина“ три пута сам биран на конкурсу – каже Цвијетић.

Цвијетић је формално смењен 19. фебруара, неколико дана пре него што је из штампе изашао број за јануар и фебруар, последњи који је уређивао. То би било сасвим логичан доказ да то што није објавио поменути текст на „истакнутом месту“ није био разлог за смену. Међутим, Цвијетић на то каже да су завршене стране стајале у рачунару пре слања у штампу и „свако из УКС ко је имао шифру могао да их види“.

Упитан да прокоментарише Цвијетићеве наводе, председник УКС Милован Витезовић, уз кратку оцену да су то неистине, каже да – нема коментар, јер са тим нема никакве везе, нити се тиме бавио.

У Одлуци Управног одбора УКС 19. фебруара ове године, до које је дошао портал nova.rs, наводи се да се главни и одговорни уредник Мићо Цвијетић разрешава дужности, да она ступа на снагу 1. марта. У образложењу се у истом документу наводи да је УО УКС, „разматрајући пословање Књижевних новина, једногласно донео одлуку о разрешењу главног и одговорног уредника због лошег финансијског пословања и неактивности Редакционог одбора“. Одлуку је потписао председник УКС Милован Витезовић.

Цвијетић прича и да је од 2005. године, од када је био на челу „Књижевних новина“, смењено више управа, да ниједна није постављала питање његовог рада, а да је након избора у УКС у децембру 2018. године „дошла нова гарнитура“.

Тираж „Књижевних новина“, гласила чији је УКС оснивач, јесте опадао, каже и Цвијетић, пре годину дана био је око 1.500, тренутно је на око 1.100 примерака, али да је то гласило имало завидан тираж још у време Југославије, када је било “једно од ретких слободних гласила”.

– Они су очекивали од главног уредника да буде све: и водоноша, можда и да чисти запуштене просторије, и да тражи спонзоре, да можда и рекламира и продаје новине на улици, а да се слива новац у заједничку касу УКС којом они располажу. Нисам ја никакав стручњак за финансије, него писац, историчар књижевности и доктор књижевних наука. А за ово што сам радио имам и праксу и знање и гласило сам водио објективно – резигнирано каже он, позивајући се и на више од 20 својих објављених књига. Он додаје и да су они који су га сменили “могли да сачекају” и да му истекне мандат у јуну ове године, а не да буде “први главни уредник Књижевних новина” смењен после 50 година.

Доскорашњи уредник наводи и да му је да је смењен јављено тек сутрадан.
– Случај моје смене, без присуства мене, наводно оптуженог, и права на одбрану, личи ми на преки суд. У овом случају сам сам и на брисаном простору, а против мене се дигла читава егзекутива УКС. Каља ми се част и поништава мој 15-годишњи рад – закључује Цвијетић и наводи да ће сада „о свему написати књигу“.

Редакција, осим Цвијетића, има још шест чланова. Његову смену, бар прећутно, подржали су за сада сви, осим Зорана Хр. Радисављевића који је поднео оставку на чланство у редакцији.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси