Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Општина Житиште не поштује судске одлуке, наставља прогон узбуњивача
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 03. 2020.

Аутор: Милан Павлица Извор: Пиштаљка

Општина Житиште не поштује судске одлуке, наставља прогон узбуњивача

После вишемесечног одбијања да поступи по привременој мери суда, општинска управа Житишта починила је низ незаконитих радњи којима наставља малтретирање и прогон узбуњивача Дивне Сакраџије јер је указала на незаконитости у раду општинских органа.

Игноришући одлуку суда који је наложио да се отпуштени узбуњивач врати на своје радно место до окончања судског поступка за поништај отказа, општинска управа Житишта донела је ново незаконито решење којим Дивну Сакраџију шаље да ради потпуно сама и изолована од остатка општинске управе у једној напуштеној канцеларији шест километара удаљеној од Житишта. Ново решење којим узбуњивача изолују од остатка колектива донели су 26. фебруара, када је Сакраџија пријављена на социјално осигурање иако није о томе уопште обавештена и мада јој је спорно решење уручено тек 28. фебруара.

У незаконитом решењу, које представља нови акт одмазде послодавца, наводи се да се узбуњивач распоређује у месну канцеларију Торак, селу удаљеном око шест километара од Житишта. Када је у понедељак 2. марта, првог радног дана по сазнању да је премештена, узбуњивач Дивна Сакраџија отишла у општину тамо су јој саопштили да је место у Торку добила зато што нема места у Житишту, али да месна канцеларија у Торку није уређена за рад, па су јој поручили да ипак оде кући и дође други дан.

Правна битка за узбуњивача Сакраџију, коју заступа правни тим Пиштаљке,  почела је још прошлог пролећа од када су добијене две пресуде у корист узбуњивача. Међутим, игноришући пресуде којима се укидају незаконита решења којима је Дивна Сакраџија најпре остала нераспоређена а затим добила отказ, општинска управа доносила је нова решења којима је поново давала отказ Сакраџији. Садашње враћање на посао такође је још једно изврдавање закона од стране послодавца.

„У Торку у месној канцеларији нико не ради. То је једна просторија у Дому културе, која је запуштена будући да се послови овере, који су некада рађени, више се не раде јер то сада раде нотари, а матичар је пребачен у Житиште. Рекли су ми да се јавим у среду док не среде ту просторију. Ја ово тумачим као нови акт одмазде пошто тамо нити има шта да се ради, нити постоје услови да се ради“, рекла нам је Сакраџија.

У решењу којим се Сакраџија привремено враћа на рад наводи се да се распоређује на радно место – „послови Месне канцеларије Торак у Одељењу за општу управу, људске ресурсе и заједничке послове Општинске управе општине Житиште“.

Сакраџија, коју је пред новосадским одељењем Управног суда заступао правни тим Пиштаљке, радила је у општини као матичар да би после указивања на неправилности у раду општинских органа прво била премештена на ниже радно место а потом и отпуштена.

Сакраџија је трпела одмазду јер је у дужем временском периоду указивала на незаконитости у поступању општинских органа, а кулминација одмазде уследила је након њене пријаве полицији да сумња у ваљаност уверења о радном искуству начелника општинске управе Младена Ајдуковића.

У пријави Управном инспекторату, она је неправилности у раду службе матичара документовала бројевима предмета у којима је поступано супротно закону. Инспекторат је у свом налазу навео да је Дивна Сакраџија узбуњивач и да према њој не смеју да се примењују штетне радње.

Ново решење о враћању на рад важиће до окончања управног спора пред Управним судом против решења Општинске управе Општине Житиште а „обрачун и исплата плата по овом решењу вршиће се почев од 26.2.2020.“ наводи се у решењу општинске управе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси