Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РЦЦ: Суштина одговорног новинарства у његовом утицају на друштво
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 03. 2020.

Аутор: Бета Извор: Данас

РЦЦ: Суштина одговорног новинарства у његовом утицају на друштво

Шеф Политичког одељења Савета за регионалну сарадњу (РЦЦ) Амер Капетановић рекао је данас у Скопљу да је суштина одговорног новинарства у његовом утицају на друштво, а не у броју кликова или лајкова за одређену причу.

Он је на регионалној радионици „Модерно новинарство за сигурносне изазове модерног доба“ у Скопљу рекао да је данас новинарима изазов како да се струка уместо трке за негативним или ванредним вестима усмери на „на последице које лажни или половично истинит наратив може имати на друштво“.

„Више од 70 одсто грађана региона сматра да су злоупотреба друштвених медија, лажне вести и пропаганда сигурносна претња, показало је истраживање јавног мњења које је Савет за регионалну сарадњу недавно спровео. Број корисника интернета у свету премашио је четири милијарде и сада чини 55 одсто светске популације, док је број корисника друштвених мрежа већи од три милијарде. На Западном Балкану ове су бројке у порасту. Све у свему, тло је веома плодно за ширење истине, али је једнако плодно и за ширење лажног наратива“, рекао је Капетановић, наводи се у саопштењу РЦЦ.

Учесници радионице били су новинари и представници власти са Западног Балкана, заједно са домаћим и страним стручњацима за сигурност, а разговарали су о савременим сигурносним изазовима и медијској пажњи која им се пружа, о односу радикализације, екстремизма, тероризма и медија и новинарства.

Учеснике радионице поздравили су и министар без портфеља задужен за комуникације, одговорност и транспарентност у Влади Северне Македоније Роберт Поповски, национални координатор за борбу против насилног екстремизма и тероризма у Националном одбору за сузбијање насилног екстремизма и борбу против тероризма Северне Македоније Борче Петревски и шеф тима за односе са јавношћу и комуникације у Делегацији Европске уније у Северној Македонији Алекс Меламед, наводи се у саопштењу.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси