Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинарка Данаса застрашивана испред зграде Специјалног суда
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 03. 2020.

Извор: Данас

Новинарка Данаса застрашивана испред зграде Специјалног суда

Независно удружење новинара Србије упозорава јавност на учестале физичке и вербалне напада на новинаре и озбиљно угрожавање безбедности многих наших колегиница и колега, и захтева од државних органа да предузму све законом расположиве мере у заштити права и слобода новинара.

Како наводи НУНС, последња три случаја у једном дану то потврђују.

У Лесковцу је физички нападнут новинар портала Југ медиа Драган Маринковић док је извештавао са протеста средњошколаца против наводног одржавања Параде поноса у том граду, док је новинарка Југ преса Љиљана Стојановић на истом догађају била изложена грубим увредама и претњама, наводи НУНС на свом порталу.

Испред Специјалног суда у Београду новинарка Данаса Јелена Диковић је праћена и застрашивана од стране непознате особе, која ју је пре тога ометала док је интервјуисала саговорнике након главног судског претреса за злочин у Штрпцима.

А новинари Славиша Лекић и Недим Сејдиновић већ су по ко зна који пут на мети десничарских потала. Наиме, портал Присмотра оптужио је бивше председнике НУНС-а и НДНВ-а да раде против Србије и српског народа и да су сепаратисти и аутошовинисти.

НУНС поздравља брзу реакцију полиције у Лесковцу и спровођење насилника пред надлежно тужилаштво и надамо се да ће случај брзо добити задовољавајући судски епилог.

Тражимо хитну истрагу и идентификовање особе која је застрашивала колегиницу Диковић испред зграде Специјалног суда и захтевамо појачане мере безбедности испред зграде суда.

Опасно етикетирање, као што текст на сајту Присмотра о колегама Лекићу и Сејдиновићу, може лако да ескалира и угрози безбедност новинара.

Подсећамо јавност да ово није прву пут да се у кратком временском року појављују овакве врсте сајтова које имају за циљ искључиво да дискредитују поједине јавне личности у нашем друштву. Прошле године смо имали неколико таквих случајева на сајту istraga.rs који је у међувремену угашен, кажу из НУНС-а.

Упозоравамо надлежне институције да је важно у свим случајевима поступати брзо и ефикасно као у случају напада на новинара у Лесковцу јер свако нереаговање може ескалирати у физичко насиље.

НУНС је у својој бази података од почетка 2020. године  до сада забележио укупно 16 напада и притисака на новинаре.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси