Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Отказивање дебате о слободи медија пред судом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 03. 2020.

Аутор: З. Миладиновић Извор: Данас

У Нишу почео парнични поступак по пријави Института за европске послове

Отказивање дебате о слободи медија пред судом

У Привредном суду у Нишу данас је почео парнични поступак против нишког хотела „Њу сити“ (New City) у власништву Новице Тончева, републичког посланика и потпредседника Социјалистичке партије Србије, који је покренуо Институт за европске послове због отказивања дебате посвећене слободи медија у Србији, непосредно пред њено одржавање.

Учесници дебате требало је да буду универзитетски професор медијске етике Чедомир Чупић и новинари Весна Малишић, Милојко Пантић и Иван Ивановић, а модераторка новинарка Оља Бећковић.

Дебата „Слобода изражавања на трагу европских вредности“ била је заказана за 22. април прошле године, а најављивана је седмицама раније. Према речима организатора, на њој је требало да учествује и више од 200 пријављених гостију.

Отказана је напрасно, уз образложење хотела да је сала у којој је требало да се одржи поплављена због хаварије.

Институт за европске послове је због кршења пословног уговора о закупу сале покренуо парнични поступак.

– С обзиром да је судски поступак у току, а да ја лично не управљам хотелом јер сам носилац јавне функције, не могу ништа да коментаришем. Суд нека каже ко је у праву, рекао је Тончев, одговарајући на позив нашег листа да прокоментарише почетак парнице против његовог хотела. На питање да ли отказивање дебате има везе са тим што су њени учесници били актери у јавном животу који су критични према актуелној власти, којој припада, те како коментарише тврдње организатора и учесника дијалога да отказивање представља саботажу и забрану јавне речи, Тончев није одговорио, изузев што је кратко рекао: „Није било саботаже.“

Наставак парничног поступка пред Привредном судом заказан је за 28. април.

Стварна и лажна поплава

Новица Тончев је у време отказивања дебате казао медијима да се хаварија стварно догодила, те да хотел „није страначки обојен“, да „не бира госте по страначкој припадности“, а да је њему „сваки гост драг“. Он је тада, четири сата пред најављени почетак дебате, за наш лист казао да је хаварија отклоњена и да ће се дебата „одржати“, што су организатори и учесници назвали лицемерним јер је било прекасно за њено поновно организовање и долазак учесника. Оља Бећковић је тада казала да је „шокирана“, оцењујући да је отказивање сале због „поплаве“ слика и прилика данашње Србије, а да су хотел и његови власници на тај начин „решили још мало да се додворе председнику“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси