Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Турске власти пустиле на слободу шефа "Спутњика" у Истанбулу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 03. 2020.

Аутор: Бета Извор: Данас

Турске власти пустиле на слободу шефа "Спутњика" у Истанбулу

Званичник у Турској руског „Спутњика“ којег финансира Кремљ, пуштен је данас на слободу пошто је накратко задржан у полицијском притвору, изјавио је његов послодавац о том случају који илуструје напетост између Анкаре и Москве.

Уредник „Спутњика Турска“ Махир Бозтепе „пуштен је после разговора у полицијској станици у Истанбулу“, објавио је тај медиј на својој веб-страници.

Пуштање на слободу дошло је убрзо после телефонског разговора министара спољних послова Русије и Турске током којег је поменуто хапшење званичника „Спутњика“, каже Москва.

По турској државној новинској агенцији Анадолу, Бозтепе је ухапшен у оквиру истраге због „вређања турске нације и турске државе“ и „подривања јединства државе и интегритета земље“.

Претресене су просторије „Спутњика“ у Истанбулу, преносе медији.

Хапшење новинара је уследило пошто је Спутњик у суботу објавио чланак у којем је као „украдена провинција“ описан регион Хатај, прикључен Турској 1939. године, пошто јој га је уступила Француска која је добила мандат од Лиге нација да управља Сиријом.

„Спутњик“ је раније објавио пуштање тројице других својих сарадника – двојице новинара и преводиоца, који су ухапшени у Анкари.

„Пуштени су на слободу пошто их је испитао тужилац“, наводи се на сајту и додаје да су турске власти одлучиле да не воде поступак против њих.

Непознате особе су у суботу увече провалиле у станове троје запослених у „Спутњику“, вређале их и претиле, изјавила је уредница Маргарита Симониан.

То се догађа док је партнерство Русије и Турске нарушено повећањем напетости међу њима у Сирији, где оне подржавају супротстављене стране.

Председник Одбора руског парламента за спољну политику, Константин Косачев рекао је да се плаши „додатних компликација“ руско-турских односа због инцидента са „Спутњиком“.

Организација за европску безбедност и сарадњу „осудила је“ на Твитеру „претње и покушај напада“ на новинаре „Спутњика“ у Турској и „позвала власти да обезбеде сигурност страних дописника“.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

02.03.

2020.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 09:40

Подршка уреднику ,,Спутњика"

Радује ме да је да уредник ,,Спутњика Турска" ослобођен. Али, поштоване колеге, знаци навода у наслову су погрешно написани!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси