Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Награда порталу Истиномер за апликацију „Провери ме“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 02. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Данас

Награда порталу Истиномер за апликацију „Провери ме“

Портал Истиномер је, захваљујући апликацији „Провери ме“, међу добитницима награде за иновације у области фектчекинга (fact cheking) коју додељују Facebook Journalism Project и Глобална мрежа фектчекера (ИФЦН), саопштила је данас редакција Истиномера.

Апликација „Провери ме“ функционише као екстензија за интернет претраживаче која омогућава читаоцима информативних портала да једним кликом пошаљу изјаве политичара на проверу.

Корисницима апликације на Google Chrome и Mozilla Firefox претраживачима омогућено је да у току читања било које објаве на сајтовима blic.rs, kurir.rs, telegraf.rs, srbijadanas.com, espreso.rs, danas.com или rs.n1info.com обележе изјаву политичара у чију истинитост или доследност сумњају и десним кликом изаберу опцију „Провери ме“, навeдено је у саопштењу.

Када новинари Истиномера оцене изјаву, она ће за све кориснике екстензије бити обележена зеленом, црвеном или жутом бојом у зависности од тога да ли је позитивно, негативно или неутрално оцењена.

„Ово је још један покушај Истиномера да на иновативан начин позове политичаре и друге јавне личности на одговорност за јавно изговорену реч и обећања, а читаоце на добро памћење и пажљиву проверу прочитаног“, истиче главна уредница Истиномера Милена Поповић. Мисија Иницијативе за иновације у провери чињеница, заједничког подухвата Пројекта фејсбук новинарства (Facebook Journalism Project) и Глобалне мреже за проверавања чињеница (ИФЦН) на Институту Пyјнтер из Флориде, јесте пружање подршке иновативним пројектима који ће допринети ширем глобалном екосистему проверавања чињеница и извора информација.

Победници ће имати прилику да свој рад представе на самиту Global Fact 7, највећем фекчекинг самиту који организује ИФЦН.

Овај догађај ће се одржати у Ослу од 24. до 27. јуна 2020. године, наведено је у саопштењу Истиномера.

Добитнике је одабрала селекциона комисија од 13 чланова, која је од новембра прегледала 90 пријава, подељених у четири различите категорије: медијска писменост, фектчекинг уз помоћ технологија, одрживи пословни модели и нови формати.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси