Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Марићеве увреде нису кривично дело
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 02. 2020.

Аутор: В. Јеремић Извор: Данас

Након Вишег тужилаштва и Треће основно тужилаштво у Београду одбацило кривичне пријаве против главног уредника телевизије Хепи

Марићеве увреде нису кривично дело

Главни уредник телевизије Хепи Миломир Марић неће кривично одговарати за увреду професора Филозофског факултета у Београду Данијела Синанија, пошто је након Вишег тужилаштва у Београду и Треће основно тужилаштво у Београду одлучило да одбаци кривичну пријаву сматрајући да у конкретном догађају нема елемената дела које се гони по службеној дужности, сазнаје Данас.

Како нам је речено у Трећем основном тужилаштву, заменик тужиоца је по пријему предмета полицијској станици Земун упутио захтев за

прикупљање потребних обавештења. У оквиру тога, обављен је разговор са Марићем. Поред саслушања, извршен је увид у видео снимак емисије

„Добро јутро Србијо“ која је емитована 30. септембра 2019. године.

„Оценом свих приложених доказа утврђено да пријављено дело није кривично дело за које се гони по службеној дужности“, речено је Данасу у Трећем основном тужилаштву додајући да су након тога донели решење којим је одбачена кривична пријава.

Подсетимо, кривична пријава против Марића дошла је до Трећег основног тужилаштва након што је Више тужилаштво у Београду исту одбацило сматрајући да у Марићевим речима нема елемената кривичног дела распиривање националне, расне и верске мржње. Предмет је прослеђен како би Треће тужилаштво установило да ли има елемената блажег дела, повреда угледа због, расне, верске, националне или друге припадности.

Против Миломира Марића биле су поднете две кривичне пријаве. Једну су поднели Данијел Синани и Филозофски факултет у Београду, а другу Славко Ћурувија Фондација, Независно удружење новинара Србије, Независно друштво новинара Војводине и Асоцијација онлајн медија.

Пријаве су поднете због говора Миломира Марића у емисији „Добро јутро Србијо“ на телевизији Хепи од 30. септембра 2019. године. Говорећи о поступку утврђивању аутентичности докторске дисертације министра финансија Синише Малог, и улоге коју је професор Синани имао у том поступку, Марић је рекао да ће о томе одлучивати Хашим Тачи и Рамуш Харадинај и да је „један њихов представник члан те комисије“.

„Појавио се један, мало сумњиво презиме, подсећа на Синана Хасанија, да му нешто није… Е сад, он у Београду говори да је Синиша Мали нестручњак, а човек направио Београд на води…“, рекао је Марић и додао да му није битно да ли је неко Албанац. Како је рекао, Синани не може да буде морални судија, јер би на Косову „Тачи и Харадинај Србина који би то покушао стрељали“.

Професор Синани није желео да коментарише одлуку Трећег основног тужилаштва у Београду, тврдећи да ће сачекати да адвокати Филозофског факултета најпре приме то решење.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси