Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Две године од убиства новинара чија је смрт дигла Словачку на ноге: На данашњи дан Јан Куцијак и његова вереница брутално су ликвидирани
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 02. 2020.

Аутор: М.И.М Извор: Блиц

Две године од убиства новинара чија је смрт дигла Словачку на ноге: На данашњи дан Јан Куцијак и његова вереница брутално су ликвидирани

Много је питања која и даље остају без одговора везаних за брутално убиство словачког новинара Јана Куцијака и његове веренице Мартине Кушнирове на данашњи дан 2018. у Вељкој Мачи. Две године касније, Словачка се и даље нада да ће правда бити задовољена док су у току суђења њиховим убицама.

Иако је 21. фебруара 2018. требало да буде још једно мирно вече у сеоцету 60 километара удаљеног од Братиславе, уместо тога тај датум је ушао у словачку историју као један од најшокантнијих догађаја откако је земља стекла независност 1993, пише Aktuality.sk.

Унутар једне од кућа у Вељкој Мачи крио се плаћени убица. Он је чекао Куцијака који је изашао напоље са својом вереницом. Обоје су имали 27 година и нису ни знали да ће то бити њихова последња ноћ. Убица је прво убио Кушнирову пуцавши јој у главу, а недуго након тога и Куцијака, којег је погодио са два метка право у груди.

Разлог убиства је Куцијаков истраживачки рад у својству новинара на најпосећенијем словачком сајту за вести Aktuality.sk. Куцијак је писао о корупцији, непотизму и прању новца. Његово убиство изазвало је највеће уличне протесте у Словачкој од пада комунизма 1989.

Више од 100.000 људи демонстрирало је широм земље, захтевајући не само правду за жртве, већ и политичке последице за оне умешане у све скандале о којима је Куцијак писао током своје прерано окончане, али веома продуктивне каријере. Куцијак је, наиме, био један од најпознатијих истраживачких репортера.

Убрзо након што су почели протести, премијер Роберт Фицо је понудио оставку и сишао са функције. То је значило пад владе и реконструкцију, подржану од стране три коалициона партнера – партија Смер, СНС и Мост-Хид. Фицо, међутим, није био једини који је морао да напусти своју фотељу. За њим је отишао и министар унутрашњих послова Роберт Калинак, што је довело до краја каријере шефа полиције Тибора Гашпара.

У то време је владало огромно неповерење Словака у полицију, па скоро да није било никог ко би очекивао да ће истражитељи икад пронаћи починиоце убиства. На почетку је деловало да има превише особа које су могле да наруче Куцијакову смрт.

Његов последњи чланак био је о италијанским мафијашима у источној Словачкој, који се користе европским субвенцијама за фармере. Писао је и о везама између неколико контроверзних бизнисмена и политичара у самим врховима власти. Један од тих бизнисмена је Маријан Кочнер, који је некад имао стан поред оног у којем је живео тадашњи премијер Фицо. Кочнер је такође претио Куцијаку у прошлости.

- Наћи ћу прљавштину о теби и твојој породици – рекао је Кочнер новинару неколико месеци пре убиства.

Тада полиција није чак ни позвала Кочнера на саслушање и случај се нашао у фиоки. Али, истрага се на изненађење јавности недуго потом убрзала. Крајем септембра 2018, седам месеци након убиства, специјална полицијска јединица је током тајне рације ухапсила четворо осумњичених. Један од њих је био Томас Сабо, бивши полицајац који је требало да одвезе убицу у Вељку Мачу. Ту су били и осумњичени за убиство Мирослав Марчек, који је требао да повуче обарач, бизнисмен Золтан Андрушко који је наводно унајмио Саба и Марчека, те Алена Жужова, жена која је именована као посредница између наручиоца убиства и уговарача Андрушка.

Претпоставља се да је наручилац Маријан Кочнер, један од најпознатијих и најконтроверзнијих тајкуна у Словачкој. Он је ухапшен много пре него што су осталих четворо уопште оптужени, месецима раније. Тада они нису били оптужени због убиства већ финансијске малверзације. Кочнеру прети доживотна робија, а он је порекао све оптужбе, као што је порекао и све финансијске малверзације о којима је Куцијак писао.

Данас, две године након бруталног убиства, свима њима се суди за убиство Куцијака и Кушнирове. Нико не зна колико ће суђење трајти. Инсајдери портала Актуалитy.ск кажу да не би требало да прође више од годину дана до изрицања пресуде.

ПРОФИЛИ ОСУМЊИЧЕНИХ

Један од њих је повукао обарач, други су организовали убиство, а један од њих је наручилац. Ко су убице младог пара?

Мирослав Марчек (37)

Бивши војник је испрва одбио да сведочи. Почео је да говори тек у априлу 2019, након седам месеци притвора. Он је касније признао да је извршио убиства Куцијака и Кушнирове. Како је испричао, он је прво покуцао на врата Куцијакове куће и кад је новинар отворио врата, он га је убио. Међутим, Куцијаково тело је пронађено на степеницама које воде у оставу унутар куће. Психолози кажу да је Марчек способан да почини хладнокрвно убиство, а да не подлегне емоцијама или осећа кривицу или страх. Цена за убиство требало је да буде 20.000 евра. Он је ухапшен у септембру 2018. у кући своје девојке на југу Словачке. Током рације полиција је нашла два аутоматска оружја, неколико пригушивача, пројектиле, 4.000 евра у готовини и неколико мобилних телефона.

Томас Сабо (41)

Он је радио за словачку полицију од 2006-2015, углавном као истражитељ. У августу 2014. је отишао у камп на обуку у организацији приватне пољске Европске безбедносне академије (ЕСА). Сабо је такође био део бродске посаде у оквиру борбе против пирата у свету. На почетку истрагу сматрало се да је он убица, међутим полиција је касније открила да је он био возач који је свог рођака Марчека одвезао у Вељку Мачу.

Алена Жужова (45)

Лична пријатељица Маријана Кочнера у прошлости је радила у Италији. Кочнер јој је редовно слао новац и нашироко су комуницирали преко сигурних мобилних апликација. Психолози кажу да Жужова пати од паничног поремећаја, да је претерано драматична и егоцентрична. У случају убиства Куцијака и Кушнирове, она је осумњичена да је посредовала између Кочнера-наручиоца и Андрушка-организатора. Полиција ју је ухапсила дан након што су ухватили Марчека, Саба и Андрушка. У њеној кући је током упада пронађено 23.000 евра у готовини.

Маријан Кочнер (56)

Полиција је још раније имала његово име на листи словачких мафијаша. Ухапшен је у јуну 2018, али не због убиства младог пара већ финансијске преваре и од тада је у полицијском притвору. Касније је осумњичен да је наручио убиства преко Жужове. На дан кад је злочин извршен, Кочнер је послао Жужовој поруку са овим симболима: број 50, стрела, реч “ускоро” и знак лобање. Два сата касније, око 20.30 сати, Јан и Мартина су убијени у Вељкој Мачи. Према тужиоцима, Кочнер је наручио убиства за 50.000 евра.

ХРОНОЛОГИЈА ДОГАЂАЈА

Јан Куцијак и Мартина Кушнирова убијени су 21. фебруара 2018. Ово су дешавања која су довела до суђења за њихову смрт:

5. фебруар 2018. Према истражитељима, убице су први пут дошле до Куцијакове куће у Вељкој Мачи да испитају терен.

21. фебруар 2018. Убица скривен у кући убио је Мартину испаливши јој метак у главу. Јан је убијен са два метка у груди.

26. фебруар 2018. Полиција је потврдила да је у кући у Вељкој Мачи, у којој је млади пар живео, пронашла два беживотна тела.

28. фебруар 2018. Објављен је последњи, недовршени чланак Јана Куцијака, о вези између контроверзних бизнисмена и политике.

9. март 2018. Покренути су највећи протести у Словачкој од почетка Плишане револуције, на којима је учествовало 120.000 људи широм земље.

12. март 2018. Министар унутрашњих послова Роберт Калинак објавио је да подноси оставку. Заменио га је бивши министар здравља Томас Друкер.

13. март 2018. Ухапшен је италијански мафијаш Антонино Вадала, који живи у источној Словачкој, а којег је Куцијак помињао у својим чланцима. Он је приведен на захтев италијанских власти.

22. март 2018. Премијер Роберт Фицо објавио је да подноси оставку услед притиска јавности. Заменио га је Петер Пелегрини.

16. април 2018. Томас Друкер је објавио да подноси оставку на функцију министра унутрашњих послова, свега неколико дана након што је именован.

31. мај 2018. Са функције је сишао и шеф полиције Тибор Гашпар.

28. јун 2018. Ухапшен је Маријан Кочнер, мада не због убистава већ финансијске преваре.

27. септембар 2018. Полиција је привела четворо осумњичених за убиства: бившег полицајца Томаса Сабу (возача), његовог рођака Мирослава Марчека (убицу), бизнисмена Золтана Андрушка (посредника) и Алену Жужову (посредницу), пријатељицу Маријана Кочнера (наручилац).

16. октобар 2018. Велика полицијска рација у Кочнеровој кући. Конфискован је његов сеф.

22. октобар 2018. Полиција је сазнала да је бивши обавештајац Петер Тот пратио Куцијака по налогу Кочнера.

14. јануар 2019. Испоставило се да је Жужова комуницирала са неколико високо рангираних политичара и тужиоцем и слала им поруке сексуалног садржаја. Међу њеним контактима био је и потпредседник словачког парламента из владајуће странке Роберта Фица (Смер).

8. март 2019. Маријан Кочнер је оптужен за наручивање убиства Јана Куцијака.

11. април 2019. Мирослав Марчек признао двоструко убиство.

16. август 2019. Словачка полиција декодирала је поруке на апликације “Тхреема” са Кочнеровог паметног телефона.

20. септембар 2019. Протести више хиљада људи у Братислави због убиства Јана и Мартине.

21. октобар 2019. Кочнер је званично оптужен пред специјалним судом да је наручио убиство. Прети му доживотни затвор. Осим њега за убиство су оптужена и остала три актера.

18. децембар 2019. Бивши главни тужилац Словачке Доброслав Трнка оптужен је за злоупотребу положаја због прикривања записа из тајне операције која баца ново светло на убиства.

19. децембар 2019. Почело је прво саслушање на суду у случају убиства Јана и Мартине.

30. децембар 2019. Прва пресуда у случају двоструког убиства – словачки суд је изрекао казну од 15 година затвора Золтану Андрушку.

13. јануар 2020. Првог дана суђења Марчек је признао пред судом да је учествовао у убиству, Кочнер и Жужова су негирали кривицу, док је Сабо одбио да се изјасни.

15. јануар 2020. Другог дана суђења за убиства Куцијака и Кушнирове на суду говорили чланови породице жртава.

20. јануар 2020. У наставку суђења саслушани су кључни сведоци - пред комисијом Специјалног суда у Пезиноку сведочили су бизнисмен Норберт Бедер, за кога се сумња да је Кочнеров пријатељ, рођак Тибора Гашпара, као и Јарослав Хашчак, сувласник финансијског концерна “Пента”.

21. јануар 2020. Петог дана суђења сведочиле су колеге убијеног новинара – Петар Барди, главни и одговорни уредник портала Актуалитy.ск, Марек Вагович, вођа истраживачког тима, те колеге Анамарија Домеова и Дан Даниш.

21. јануар 2020. У Европском центру солидарности у Гдањску новинарима, браћи Томашу и Мареку Секијелски из Пољске, уручено је признање #AllForJan, установљено у знак сећања на Јана Куцијака.

22. јануар 2020. Шестог дана суђења за убиства, веће Специјалног кривичног суда обавестило је јавност да је полиција на законит начин дошла до порука нађених у Кочнеровом телефону. Оптужени су добили прилику да дају исказе и коментаришу сведочења осталих оптужених. Суђење је настављено сведочењем Мирослав Кријака, који је пратио Куцијака и друге новинаре 2017. и 2018, по налогу Петера Тота.

5. фебруар 2020. Осмог дана суђења стручњаци психологије и психијатрије говорили су о менталном стању Алене Жужове, а било је речи и о менталном здрављу Маријана Кочнера. Тај део суђења није био доступан јавности.

7. фебруар 2020. У наставку суђења свој исказ су дали стручњаци Европола, иза затворених врата суднице.

Суђење за убиства Јана и Мартине наставља се 18. и 19. марта, а потом 15, 16, 29. и 30. априла.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси