Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Портал SEEcult.org добитник Награде Фондације Тања Петровић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 02. 2020.

Извор: SEEcult

Портал SEEcult.org добитник Награде Фондације Тања Петровић

Награда Фондације “Тања Петровић” за изузетан допринос афирмисању културе и уметности у медијима додељена је Порталу за културу Југоисточне Европе SEEcult.org, а специјалну Плакету за ентузијазам у култури добило је гимназијско позориште Театар Гимназијалац из Лебана.

Портал за културу SEEcult.org, како је истакнуто у образложењу, већ 18 година доприноси развоју отворене културне и уметничке сцене у Србији и Југоисточној Европи, промовисању мултикултуралне и међународне сарадње у региону и шире. На порталу SEEcult.org до сада је објављено више од 400.000 текстова из области културе и уметности, који су обогаћени визуелним-фото и видео садржајима. Од оснивања до данас, SEEcult.orgје реализовао са партнерима и низ пројеката који се тичу савремене визуелне уметности, културне политике, едукације и критичког сагледавања савременог стваралаштва. Међу њима су регионални пројекти “Let’s Talk Critical Art”, “Criticize This!”,“Абецеда независне културе” и “Архив као пракса”. У сарадњи са институцијама културе у Србији и региону, портал SEEcult.org организовао је више репрезентативних изложби савремене уметности (Бреда Бебан, Милован Дестил Марковић).

Од 2018. године Фондација “Тања Петровић” додељује и Плакету за ентузијазам у култури којом се скреће пажња на рад младих људи у тој области, а ове године додељена је лебанском Театру Гимназијалац, које је током десет година постојања награђивано три пута на гимназијским позоришним такмичењима, а прошле године је протестима освајало слободу за своју забрањену представу “Мртво море за почетнике”, насталу према мотивима књиге “Секс за почетнике” Јасминке Петровић и приповетке Радоја Домановића “Мртво море”.

Фондација “Тања Петровић” основана је у знак сећања на прерано преминулу ауторку, новинарку и уредницу Тању Петровић (1967-2013) која је професионални живот посветила промовисању културе и уметности у медијима, радећи у редакцијама културе, издавачким кућама и као градски секретар за културу.

Награду Фондације “Тања Петровић” до сада су добили новинар, филмски и књижевни критичар Милан Влајчић, култни радијски аутор Жикица Симић, уредница и ауторка емисије “Трезор” Бојана Андрић, новинар, рок критичар и публициста Пеца Поповић, театролог, позоришни критичар и уметнички директор Битефа Иван Меденица и новинар и колумниста Теофил Панчић.

Плакета за ентузијазам у култури до сада је додељена омладинском клубу “Анчики – ОКАн” из Лесковца и међународном фестивалу кратког играног филма “Башта Фест” из Бајине Баште.

Оснивачи Фондације “Тања Петровић” су Антонела Риха, Борут Вилд, Војка Пајкић Ђорђевић, Катарина Шпанић Остојић, Оливера Милошевић, Срдан Голубовић, Тамара Пуповац и Јелица Грегановић.

Овогодишња Награда и Плакета Фондације “Тања Петровић” биће уручене добитницима у четвртак, 27. фебруара у 13 сати у Југословенској кинотеци.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси