Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Уредник Викиликса: Процес против Асанжа највећи напад на новинарство у свету
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 02. 2020.

Аутор: Анадолија Извор: Н1

Уредник Викиликса: Процес против Асанжа највећи напад на новинарство у свету

Уредник листа Викиликс Кристин Храфнсон изјавио је да је случај о изручењу Џулијана Асанжа Сједињеним Америчким Државама крајње политички процес који представља велику опасност по будућност новинарства.

Храфнсон је на конференцији коју је организовала новинарска организација ФПА казао да је оснивач Викиликса Асанж политички затвореник.

“То је крајње политички случај. Био је то политички случај и 2010. године када је америчка влада хтела да сруши Викиликс. Био је то политички процес и када су људи тражили убиство Асанжа“, казао је Храфнсон.

Он је рекао да његове тврдње о политички монтираном процесу против Асанжа потврђује и то што је бивши шеф ЦИА и садашњи шеф америчке дипломатије Мајк Помпео оптужио Викиликс да је невладина непријатељска обавештајна служба, а потпредседник САД Мајк Пенс је два пута ишао у Еквадор и челницима те земље нудио отпис дуга од десет милијарди долара за споразум који би омогућио екстрадицију Асанжа у САД.

“Стално понављам да је Асанж политички затвореник“, казао је Храфнсон и додао да га не би бринуло да се ради о класичном судском поступку, али да се брине јер је то политички процес у којем је на мети и будућност новинарства, а не само Асанж који би могао да буде осуђен на 175 година затвора ако буде изручен.

Храфнсон је закључио да је процес против Асанжа највећи напад на новинарство у свету. Он тврди да би изручење Асанжа САД-у могло сутра да омогући да сваки новинар буде изручен у земље чијим лидерима се не свиди његово извештавање и писање.

Посланици у аустралијском парламенту Ендрју Вилки и Џорџ Кристенсен такође су упозорили да би изручење Асанжа у САД представљало веома опасан преседан.

“Велики сам поштовалац америчког председника Доналда Трампа и британског премијера Бориса Џонсона, али важнија ми је слобода мишљења и говора од обојице“, поручио је Кристенсен.

Рочиште о изручењу Асанжа на британском суду би требало да почне наредне недеље, а реч је о једном од највећих случајева те врсте у Великој Британији.

Британски суд одбацио је захтев адвоката оснивача Викиликса о пролонгирању саслушања о његовом изручењу. Асанжови адвокати затражили су одлагање саслушања за три месеца, што је одбио првостепени суд Вестминистер. Адвокати су додатни рок тражили за припрему одбране уз образложење да је реч о веома комплексном и обимном случају.

САД, између осталог, Асанжа оптужује за кршење закона о шпијунажи из 1917. године.

Асанж је у 2012. затражио азил у амбасади Еквадора у Лондону, а како би избегао суђење у Шведској, где се терети за наводни сексуални напад.

Он је приведен 11. априла 2019. у амбасади у Лондону, а потом је ухапшен због кршења условне казне. Суд је Асанжа због тога осудио на затворску казну у трајању од 50 недеља.

Уколико британски суд прихвати захтев САД о изручењу Асанжа, случај би могао да буде пренет на виши суд, а потом и на Европски суд за људска права. Стручњаци верују како би његов случај о изручењу могао да потраје и две године.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

19.02.

2020.

Bojan Bosiljčić [нерегистровани] у 19:02

Peticija za Asanža

Ovo ztaista jeste prekretnica u novinarskom svetu: ili ćemo odbraniti Asanža ili ćemo sutra mi njegovim stopama. Na novinarskoj peticiji podrške Džulijanu Asanžu ima veoma malo imena iz Srbije. Kolege, osvestite se: https://speak-up-for-assange.org/journalists-speak-up-for-julian-assange/?validatetoken=080b1e0fd21a412b5e4ad87deef623e9db728599&cf_tp=_cf_process_5df1705884c77

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси