Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Лалић: Сада се схвата обим прислушкивања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 02. 2020.

Аутор: Весна Радојевић Извор: Раскрикавање

Лалић: Сада се схвата обим прислушкивања

Након што је министар одбране Александар Вулин коментарисао „ауторски текст Драгана Шутановца у Недељнику“, а који заправо никада није објављен у том листу, нити било где друго, јавност је бурно реаговала и позвала надлежне органе да испитају случај.

Како су мејлови између уредника Недељника и Драгана Шутановца дошли до Вулина, ко је прислушкиван и зашто - најважнија су питања која су се отворила. Главни и одговорни уредник Недељника Вељко Лалић за Раскрикавање каже да не верује у објашњење министарства да је начињена „груба грешка“ и ову несмотрену реакцију сматра поклоном свим медијима - „који сада могу да схвате обим прислушкивања, уколико је један мејнстрим часопис на мерама“.

Министар одбране Александар Вулин јуче је у изјави достављеној Танјугу коментарисао текст бившег министра Драгана Шутановца који је он понудио Недељнику, а који никада није објављен. О њему су Драган Шутановац и главни уредник Недељника Вељко Лалић само размењивали мејлове.

Након што је о томе лист Недељник обавестио јавност, Министарство одбране објавило је саопштење у коме признају „грубу грешку“ јер су помешали лист Курир, у коме је Драган Шутановац имао интервју и лист Недељник.

Ова прича, за редакцију Недељника има неколико „шупљина“.

Кажу да им није јасно како је ПР служба могла да помеша интервју Драгана Шутановца у Куриру и ауторски, необјављен, текст у листу Недељник.

„У вести коју је ПР служба проследила Танјугу дословно се каже “навео је Вулин реагујући на ауторски текст Драгана Шутановца у коме критикује сарадњу Србије и Русије“, наводи Недељник и додаје да не могу да поверују „да се то десило управо када је Шутановац послао текст, који није објављен, на који дословно реагује Александар Вулин.“

„Шутановац чак на једном месту хвали Владу како издваја више за војску, тако да је потпуно беспредментно говорити да се министар одбране острвио на тај текст. Јер, да јесте коментарисао би политичке поруке које је Шутановац ту изнео“,каже за Раскрикавање главни уредник Недељника Вељко Лалић.

Редакција Недељника зато је званично поставила питање како је министар Вулин знао шта пише у тексту који је, поред Драгана Шутановца, био само у мејловима главног и одговорног уредника.

Са друге стране, како то обично и бива, сам министар Александар Вулин је позвао надлежне органе да испитају наводе да је нелегално дошао у посед електронске преписке главног уредника листа Недељник Вељка Лалића и бившег министра одбране Драгана Шутановца. „Лично ћу поднети пријаву да започнем процес", обећао је Вулин.

На питање Раскрикавања да ли ће се обратити Заштитнику грађана и тужилаштву, уредник Недељника Вељко Лалић каже да прво чека Вулинов потез.

„Чекамо да министар Вулин како је најавио покрене процес пред Тужилаштвом, пошто једва чекамо да дамо изјаву, да Драган Шутановац да изјаву, да министар Вулин да изјаву на који је текст реаговао, а да изјаву да и његов ПР“, каже Лалић и додаје да би то било много интеренсантно, иако је сигуран да до тога неће доћи.

За Вељка Лалић Вулинов потез је „поклон свим медијима и главним уредницима у Србији“.

„Мени је јасно да државни органи никада неће јавно рећи да неког прислушкују. С друге стране све то што се налази у таквим документима по природи је државна тајна, тако да министри то никако не би смели да користе“, каже Лалић и додаје да се сад јасно може схватити обим прислушкивања.

Бројни притисци на редакцију Недељника


Лалић каже за Раскрикавање да не верује да ће институције адекватно реаговати на ову ситуацију и набројао неколико ситуација којима је заједничко управо нереаговање институција.

„У једном таблиоду пре неколико месеци појавила се информација да сам ја на мерама, поред четворице колега, и то уз реченицу да се и радници БИА чуде, у шта не сумњам, после чега смо се ми обратили и БИА и Заштитинику грађана. Тражили смо да демантују то, али до данас нисмо добили одговор“, наводи Лалић.

„Пре годину дана један човек је у неколико дана напао мене и Бранка Росића на улици, ишли смо у полицију, идентификовали га, пошто смо га ми пронашли на камерама у Делфију, али до данас ништа даље од тога није било“, препричава Лалић још један пример притиска и додаје још један, најсвежији.

„Пре недељу дана у два дана заредом неки човек нам се појављивао увече на вратима, када смо случајно били у редакцији, да би нам онда одмах тог викенда била уништена целокупна архива новина. Пријавили смо то Тужилаштву за високотехнолошки криминал, који су рекли да ће нас позвати да дамо изјаву, али се до данас ни то није десило“.

Шутановац: Чекам да ме тужилаштво позове за изјаву


На питање да ли ће се обраћати надлежним институцијама, бивши министар одбране Драган Шутановац одговара исто као и уредник Недељника - чека да тужилаштво начини први корак.

„Министар Вулин је најавио да ће сам поднети захтев за истрагу па очекујем да ћемо и господин Лалић и ја бити позвани да дамо исказ. Уколико до тога не додје консултоваћу се са правним саветником о наредним корацима“, каже Шутановац.

Саопштење министарства одбране у коме кажу да су пермутовали медије, назива скретањем пажње.

„Министар Вулин који је порекло новца за куповину стана објаснио позајмицом од тетке сад поново измишља неку нову тетку не би ли скренуо пажњу са кривичног дела које је евидентно учињено“.

„Никада нисам написао ни један ауторски текст за Курир, а у интервјуу који сам дао не говорим ни једном речју о односима Србије и Русије нити помињем министра РФ господина Шојгуа. Медјутим, у ауторском тексту на који је Вулин реаговао кроз саопштење, а који је требало да се објави у Недељнику управо се бавим односима Србије и Русије и у том тексту се помиње министар Шојгу“, објашњава Шутановац и додаје да „имајући у виду да у овом тренутку не знамо ко је све био предмет тајног надзора комуникација“ очекује да и уредништво Недељника покрене правне алате за заштиту закона и Устава.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси