Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ђорђевић: РТС, Скупштина, судови и тужилаштва неми на афере
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 02. 2020.

Аутор: Н. Ковачевић Извор: Данас

Државни органи не раде свој посао како треба

Ђорђевић: РТС, Скупштина, судови и тужилаштва неми на афере

На који начин новинари откривају корупцију и афере у власти? Због чега не реагују полиција, тужилаштво и судство? Зашто о томе ћути РТС, а таблоди проглашавају новинаре БИРН-а, ЦИНС-а и КРИК-а издајницима и страним плаћеницима?

О томе се, између осталог, расправљало на трибини „Ко се боји афера још“, коју је, у недељу вече, организовало Удружење грађана Иницијатива за Пожегу у том граду.

О плагираним дипломама, Јовањици, Крушику и другим аферама, са грађанима су разговарали Стеван Дојчиновић, главни и одговорни уредник КРИК-а, Бранко Чечен, директор ЦИНС-а, и Александар Ђорђевић, новинар БИРН-а. Они су поручили да новинари нису полицајци и тужиоци, већ да је њихов посао да раде у интересу јавности и да, служећи се чињеницама и доказима, разоткривају корупцију у државном систему.

„Нажалост, не само у гарнитури ове власти, него деценијама уназад, нема позитивних исхода после откривања корупције и афера“, казао је Александар Ђорђевић и прозвао РТС што не извештава о тим аферама, додао да изостају разговори о томе у скупштини, истраге тужилаштва и судски поступци.

„Не суочавамо се само са кризом слободе медија, већ је угрожена слобода говора“, казао је Ђорђевић и подсетио на то да владајућа странка контролише највећи број националних медија и да их финансира јавним новцем кроз суфинанирање медијских пројеката, без обзира на њихово кршење закона и професионалних стандарда, док су локални медији, како је рекао, уништени.

Истакавши да је Закон о суфинансирању медијских пројеката од јавног интереса  требало да спречи злоупотребу државног новца за утицаје на медије, Бранко Чечен је указао на то да се дешава потпуно супротно, па и то да локалне самоуправе дају новац Информеру и сличним медијима, који крше закон и правила професије.

Он је за РТС навео да није јавни сервис, да се та медијска кућа понаша као већина медија и не објављује истраживачке приче БИРН-а, КРИК-а и ЦИНС-а о корупцији у власти, а потом додао да је „РТС по површини некретнина које поседује други јавни сервис у Европи и то после ББС-ија“.

„Новинари нису ту да хапсе и покрећу истраге. То би требало да раде полиција и тужилаштво. Наш посао је да, када приметимо да систем не функционише, истражимо то и да на то укажемо. Троугао – полиција, тужилаштво и судство не функционише,  али то што они не раде свој посао како треба, не значи да новинари не треба да раде свој посао“, поручио је Чечен. Он је говорио о проблему нелеганог рада агенције Тањуг, коју је назвао „сервисом пропаганде“, али и о спорном учешћу државе у власништву те агенције, Вечернјих новости и Политике.

Наводећи да су БИРН, КРИК и ЦИНС „мале редакције које не могу да покрију све теме у Србији“, Стеван Дојчиновић је навео да „није све у домету до грађана, већ да је важно и поверење у медије“.

„Информер, који тврди да прода 100.000 новина, практично може да дође до пола милиона људи сваког дана, а Пинк прати два милиона људи. Ми смо далеко од тога, али људи знају да је највећа шанса да није тачно оно што објављују такви медији који немају кредибилитет. На том пољу ми побеђујемо, а реакције председника и министара на наше текстове су невероватне“, казао је Дојчиновић.

Контрола тржишта реклама

Наводећи да тржиште реклама у Србији годишње вреди око 150 милиона евра и да га контролишу људи блиски власти, као посредници између оглашивача и медија, Ђорђевић је рекао да се тим бизнисом раније „обогатио Ђилас, али под својим именима и презименом и са својим фирмом, Беба Поповић и Шапер“, а потом додао да „сада тај посао у великој мери контролише, неформално и не у своје име, Горан Веселиновић, кум Александра Вучића“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси