Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шабић забринут због оптужнице против новинара "Националног грађанског"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 10. 2011.

Извор: www.poverenik.rs

Шабић забринут због оптужнице против новинара "Националног грађанског"

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности изразио је забринутост поводом чињенице да је Основно јавно тужилаштво у Новом Саду подигло оптужницу против новинара „Националног грађанског“ због наводног одавања тајне.

Оцењујући да ће и многи са много разлога, овај поступак тужилаштва доживети као угрожавање слободе штампе и права јавности да зна Повереник је упозорио да, ако за то уопште има разлога, одговорне за одавање тајне не треба тражити међу новинарима већ међу државним функционерима и службеницима.

С тим у вези повереник Родољуб Шабић је изјавио и следеће:

„Уз дужно поштовање према самосталности тужилаштва сматрам својом обавезом да упозорим да овакав поступак упућује на узнемиравајуће закључке у вези са слободом штампе и правом јавности да зна.

Новинари су радећи оно што је њихов посао писали о лошем стању неких одрамбених ресурса позивајући се притом и на конкретне податке из документа који је био означен као поверљив.

Иоле добронамеран приступ ономе што су радили упућује пре на закључак да су желели дати допринос настојањима да се пропусти отклоне а одрамбени ресурси поправе и унапреде, а не да су урадили нешто лоше.

Али, и сасвим независно од тога, они очито нису ти који су одговорни за одавање тајне. Садржину документа који је, с разлогом или без разлога, свеједно, био означен као поверљив одао је неко други, функционер односно службено лице. А новинари, чак и да знају ко је то, по важећим законима, нису дужни да то кажу, да одају извор информација.

Зато понављам, инсистирање на одговорности новинара, а поготово уз одсуство одговорности других, стварно одговорних , без обзира на намере тужилаштва, за резултат ће објективно имати штетне ефекте по слободу штампе и право јавности да зна.“

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси