Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Посланици о слободи медија и РЕМ-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 02. 2020.

Извор: Бета

Посланици о слободи медија и РЕМ-у

Посланици Скупштине Србије данас су на седници, на чијем је дневном реду расправа о кандидатима за два члана Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), најмање говорили о кандидатима, док су време посветили расправи о слободи медија, раду РЕМ и изборним условима.

Председник скупштинског Одбора за културу и информисање Мирко Крлић изјавио је да се суштински мења 60 одсто људи у РЕМ.

"Ако то није промена, ја не знам шта је промена. Значи потпуно нови људи су данас у РЕМ", рекао је Крлић на седници Скупштине Србије на чијем је дневном реду избор два члана Савета РЕМ.

Посланик Српске напредне странке (СНС) Владимир Орлић рекао је да када се говори о избору чланова Савета РЕМ, пре свега се говори о унапређењу изборних услова.

Он је рекао да ће бити пет нових људи од девет чланова РЕМ.

"Ово је последња мера на листи мера међустраначког дијалога који смо водили. Под редним бројем 17 стоји - именовати три плус два члана РЕМ. Када ово изгласамо ми смо реализовали и последњу ствар", истакао је Орлић и додао да је СНС поносна на то што су изборни услови у Србији унапређени.

Посланик посланичке групе "Нова Србија - Покрет за спас Србије" Ђорђе Вукадиновић рекао је да је до одређених помака дошло од када су покренути протести у Србији и када се Европски парламент више заинтересовао за Србију, али поручио власти да не треба да мисли да стање у медијима у Србији "стоји добро".

Вукадиновић је рекао да није упитно да ли се бира пет нових чланова, али да ће се у пракси видети да ли је дошло до промене.

Током седнице Крлић је рекао да је председник Народне странке и некадашњи министар спољних послова Вук Јеремић "апсолутни европски рекордер" у емисији "Дневник 2" Радио-телевизије Србије и да је за годину дана 16 пута директно учествовао у тој емисији, али није навео које године, док председник Србије Александар Вучић није ниједном био гост у "Дневнику".

Крлић је додао да су председник, премијер и министри у информативном политичком програму на јавном сервису били заступљени 36 одсто и питао да ли се то зове "политичка доминација" над медијском сценом у Србији.

Председник Народне сељачке странке Маријан Ристичевић рекао је да Крлић није рекао да је уредница "Дневника" била супруга Вука Јеремића - Наташа Јеремић и оне који тврде да власт врши притисак на медије питао како је то могуће када власт ни на државној телевизији не може да поставља уреднике.

Вукадиновић је рекао да је, према подацима БИРОДИ из кампање у време председничких и београдских избора, у медијима са националном фреквенцијом власт била заступљена 90 одсто.

Он је питао Крлића да ли заиста верује да је власт оштећена у медијском простору у Србији и додао да само једне дневне новине нису на страни власти, а да је ситуација нешто другачија када је реч о недељницима који су препознатљиви.

Орлић је рекао да према истраживању БИРОДИ, Вучић је у својству председничког кандидата у медијима био 17 одсто, али и да није свеједно како је неко представљен у медијима, а да Вучић има најгори однос позитивног и негативног контекста.

"Негативну кампању о Александру Вучићу не можете да покажете као његово појављивање у медијима", рекао је Орлић.

Посланик Миладин Шеварлић питао је да ли међу телевизијама са националном покривеношћу има оних који су порески дужници и питао како је могуће да се грађани кажњавају када дугују порез, а неки медији не.

Током седнице било је доста јављања за реплике, као и за повреду Пословника Скупштине Србије.

Скупштина Србије одредила је паузу до 15 сати, а продужила је рад после 18 сати.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси