Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Процесуирано мање од 10 одсто случајева
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 10. 2011.

Извор: Данас

Процесуирано мање од 10 одсто случајева

Нападачи на новинаре најчешће прекршајно одговарају



Од 212 физичких и вербалних напада на новинаре у Србији за последње четири године, процесуирано је свега 17 случајева.

Међутим, власт је била обавештена тек о трећини свих случајева претњи и напада на представнике медија, док је благовремена реакција државних органа уследила сваки четврти пут у просеку, показује евиденција Независног удружења новинара Србије (НУНС).



Од 2008. број претњи и напада на новинаре у Србији константно се смањује. Од почетка ове године забележено је 13 физичких и вербалних напада, док су, према евиденцији НУНС-а, у 2008. забележена чак 143 напада на новинаре и претњи.

Пре две године број оваквих случајева износио је 37, док се 2010. број случајева смањио на 19.

Забележен је и да се све већи број случајева пријављује властима, али и да углавном изостаје благовремена реакција.

Један од предмета који је ове године добио судски епилог јесте случај активиста „Наши 1389“. Њих четворица су прекршајно осуђени на по 15 дана затвора, док је четворо новчано кажњено са по 20.000 динара.

Наиме, припадници овог покрета протестовали су испред зграде ТВ Б92, незадовољни извештавањем те медијске куће. Полиција је претходно забранила њихов протест, али су се чланови ове групације ипак окупили испред те телевизијске куће.

Београдска полиција је тада привела 14 припадника тог покрета. У априлу ове године нападачи су на новинара Мађар Соа Чабу Сегија насрнули после трибине на којој је организован сусрет са читаоцима „Кепеш ифјушага“, у бечејском Градском позоришту.

И у овом случају покренут је прекршајни поступак против нападача. Испод законског минимума су прошле године осуђени нападачи на новинара недељника Време Теофила Панчића, који су кажњени казном затвора од три месеца.

Подсетимо, Милош Младеновић и Данило Жужа напали су и ударали металним шипкама Панчића наочиглед присутних путника у аутобусу. Новинару је потом у болници констатована контузија лобање и десне шаке.

Претње смрћу 2009. су упућене новинару Времена Милошу Васићу, због којих је починилац осуђен на шест месеци затвора и условно две године.

Исте године, свештеник Властимир Златић упутио је озбиљне претње дописнику Курира након објављивања текста о томе да је тукао своју невенчану супругу, након чега је осуђен на новчану казну од 40.000 динара и судске трошкове.

Антрфиле : Претње смрћу и силовањем

Пре две године ауторки емисије „Инсајдер“ Бранкици Станковић упућиване су претње смрћу и силовањем преко Фејсбука, као и током једне фудбалске утакмице. Полиција је ухапсила 14 осумњичених. Двојица су осуђена на 15 и 16 месеци затвора, док су шесторица ослобођена, а оптужбе против њих одбачене.

Б. Цвејић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси