Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пораст броја напада и притисака на новинаре, како да се заштите
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 02. 2020.

Аутор: Тамара Танкосић Извор: РТС

Пораст броја напада и притисака на новинаре, како да се заштите

Број напада и притисака на новинаре је у порасту у односу на претходне две године, саопштило је Удружење новинара Србије. Забележили су 90 случајева у 2019. години. Учесталије су, кажу, претње, језик говора мржње и вређање новинара на друштвеним мрежама, у чему предњаче политичари. Још је начина на које институције и појединци покушавају да онемогуће новинаре у раду.

Када новинаре не доживе као глас јавности, већ као своје противнике, уместо информацијама неретко одговарају вређањем, претњама, па и паљењем имовине. А некада су институције и појединци потпуно затворени за комуникацију или је ограниче само на саопштења.

Није реткост ни игнорисање одређених медија и новинара, па ни да се у оквиру исте редакције бира с којим новинарима ће се сарађивати.

"Чини ми се да је ово постао модел понашања. Имамо представнике власти на највишим нивоима који показују одређени модел понашања, који заправо се преноси на најниже органе власти, који чини ми да то не само да користе, него чак и разрађују у одређеној мери. Једноставно нису задовољни на одређени начин због критичког става одређених новинара и медија који имају према раду власти", сматра Раде Ђурић из Независног удружења новинара Србије.

Сви који обављају јавну и политичку функцију по Закону су дужни да трпе критику о свом раду и да увек буду доступни новинарима, напомиње заштитиник грађана.

"Свака друга врста понашања могла би се подвести под један вид пристисака на новинаре, можда чак и ово што предвиђа члан 4, а то је дискриминација по било ком основу. Не може да се дозволи да неко бира ком новинару ће дати, а коме неће дати изјаву, или да ли ће дати у потпуности или делимично. Свако ко се бави јавним послом дужан је да трпи критику за оно што је урадио или није урадио", истиче заштитник грађана Зоран Пашалић.

Заштитник грађана и новинарска удружења сагласни су да су у најнеповољнијем положају новинари у мањим срединама јер су изражени проблеми у комуникацији са локалним властима.

"Често не добијају позиве за догађаје и остају без информација за своје читаоце, гледаоце, слушаоце. Такође на шта су ми скренули пажњу, посебно новинари из локала да им се дешава да им на локалу не дају информације званичници, да их упућују на централе, а из централа добијају саопштења, то је јако тешко за рад, немате могућност да постављате питања, немате практично другу страну, добијате само готове одговоре, то су некако пи-аровски одговори с којим не можете да дискутујете", наводи Драгана Бјелица из Удружења новинара Србије.

Готово све жалбе решене у корист новинара 

Зато што су их органи власти ускратили за информацију, новинари су прошле године поднели 509 жалби Поверенику, што је више него 2018.

Најчешће су се обраћали за помоћ јер их органи нису удостојили никаквог одговора. Од укупно 385 решених жалби, чак 380 Повереник је решио у корист новинара, што значи да су органи власти прекршили Закон.

"У 52 одсто случајева решење повереника није помогло да се дође до информација. То показује да се не поштује Закон јер су дужни да поступе по решењу поверника, то показује један неодговоран однос и према тражиоцу информацијама, у овом случају новинарима, и то показује да изменама закона треба уредити ту област другачије да би дошло до већег извршења наших решења", наводи Милан Мариновић, повереник за информације од јавног значаја.

Наде се полажу и у онлајн платформу за бележење притисака и напада на новинаре, коју најваљује заштитник грађана, а до тада из НУНС-а поручују новинарима да због дискриминације могу да се обрате Министарству за информисање.

Из УНС-а поручују да се новинари штите тако што ће јавност и удружења обавестити када не успеју да дођу до саговорника и одговора, а да уредници то треба да подрже.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси