Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Попуњавају се места у Савету РЕМ-а, инсистирање ЕУ уродило плодом?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 02. 2020.

Аутор: Вања Ђурић Извор: Н1

Попуњавају се места у Савету РЕМ-а, инсистирање ЕУ уродило плодом?

Одбор за културу и информисање упутио је Скупштини предлоге кандидата за два упражњена места у Регулаторном телу за електронске медије. Предлог са именима четири кандидата упућен је по хитном поступку па је могуће да ће посланици о томе одлучивати већ сутра. За преостала места у РЕМ-у посланици ће изабрати једног од два кандидата које је предложила Скупштина Војводине, као и једну од две особе у име удружења издавача електронских медија и новинарских удружења.

За последњих пет година никада се није десило да су сва места на интернет страници РЕМ-а заузета. Сада ће "карте" за њих, чини се, планути преко ноћи. Листа кандидата за чланове Савета РЕМ-а усвојена је синоћ, а радне биографије кандидати су пред Одбором за културу и информисање представљали већ данас.

"Неки од кандидата су службени пут, колико чујем, одложили да би данас били овде, а и нама је веома важно да најкасније до 11 сати ако је могуће завршимо ову седницу, надам се да можемо бити толико ефикасни, како би испунили услов од 24 сата и да по хитном поступку то може да иде на гласање, тј. да иде на пленум", изјавио је председник Одбора Мирко Крлић на седници.

Што значи да ћемо вероватно већ сутра знати ко су две особе које ће наредних шест година у име регулатора пратити понашање електронских медија. Рад, односно нерад РЕМ-а медијска заједница често је критиковала, као и то што је попуњавање празних места ишло споро.

"Очито да је било потребно одређено време како би и народни посланици и предлагачи и сви други схватили саму улогу РЕМ-а, колико су са том улогом у овом друштву задовољни и колико тај рад може да се поправи. Већина чланова РЕМ-а ће бити новоизабрани чланови, тако да очекујемо да ће РЕМ функционисати у будућности много боље него до сада", рекао је Крлић.

Да ли би овај тим и даље играо у непотпуном саставу да није било инсистирања европарламентараца? Крлић признаје да њихова иницијатива јесте имала утицала, а сличан је утисак и представника невладиних организација.

"То на неки начин видим као неку врсту одговора на тај притисак, као жељу да се покаже да је Србија спремна да донесе промене које ће задовољити опозицију која би на тај начин изашла на изборе. Тако да мислим да то показује да код нас без притиска нема ни доношења, нити било каквог позитивног помака уколико не трпимо неки притисак са стране", изјавио је Иво Чоловић из ЦЕСИД-а.

"Некако цела та ситуација и атмосфера не обећава. И још ако узмемо у обзир то како се понашају актери у медијима, како медији извештавају, да се та негде утакмица још више заоштрава, заиста не улива се нада да ћемо очекивати нешто боље и неки напредак када говоримо о медијској сцени, поготово што, не заборавите, предизборна кампања тек предстоји", каже Павле Димитријевић из ЦРТА.

Да ли ће у тој кампањи закон бити исти за све медије или ће га неки кршити и провући се без казне, зависи управо од РЕМ-а. То тело извештај о кампањи 2016. године није објавило, за председничке изборе 2017. су рекли да нису обавезни да то раде, а 2018. за београдске изборе нису чак позвали ни грађане да на неправилности реагују.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси