Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сумње да Телеком контролише приватне медије, Жежељ тврди - само пословни однос
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 02. 2020.

Аутор: Младен Саватовић Извор: Н1

Сумње да Телеком контролише приватне медије, Жежељ тврди - само пословни однос

Утицај на медије један је од услова за фер изборе. То није једини услов јер се држава обавезала још 2015. године да се повуче из медија да би се спречио утицај власти на јавно мњење. Питање је да ли су пронађени нови, посредни, начини да актуелна власт контролише и приватне медије.

Већ годинама закон је јасан - држави није место у медијима. Међутим, дневни листови Вечерње новости и Политика, као и новинска агенција Танјуг још увек су у њеном власништву, а 2018. Телеком, који послује са значајним делом државног капитала, купио је кабловске операторе Коперникус, Радијус Вектор и AVcom.

Исте године, под нејасним околностима, компанију Адриа Медиа Група купила је фирма Мондо Инц Игора Жежеља, дугогодишњег стратешког партнера Телекома и власника портала mondo.rs, што је отворило сумњу да је Телеком неформални власник и издавача таблоида "Курир" и других издања Адриа Медиа Група.

"Читава редакција Монда седи у истим просторијама где су и све Жежељеве фирме, дакле Телеком је основао Мондо пре 15 година, они сви седе на истом месту на Обилићевом венцу, такође се јављају на исти телефон, сви су ту некако заједно увезани, није довољно јасно онда каква је ту комбинација јер ми имамо тај неки мрачни троугао Жежеља, Телекома и Монда због тога што није транспарентно", оценила је Ана Новаковић из БИРН-а.

Игор Жежељ никада није хтео да каже колико је платио Адриа Медиа Групу, а у одговору за Н1 из његове фирме наводи се да је у питању пословна тајна и да је аквизиција групе око Курира плаћена из средстава фирме Мондо.

Информација да је Жежељ - који је био на челу КК Црвена звезда, некадашњи генерални менаџер фудбалског клуба Црвена звезда и један од вођа студентских протеста током деведесетих - власник портала Мондо, појавила се тек пре годину дана. До тад га је, каже Новаковић, Телеком на званичном сајту представљао као свој портал, који је такође био заведен у Регистру националног интернет домена, као Телекомов.

"Сви сарађују заједно, дакле, Жежељ кроз своје фирме сарађује са Телекомом, Телеком да ли је власник, није власник Монда - данас није, али de facto јесте био и одједанпут та фирма Мондо постаје власник Адриа Медиа Групе. Дакле, несумњиво да то је механизам који ми не можемо са сигурношћу да тврдимо, али постојање његово да. Дакле, да постоји нека спрега увезаности између Телекома, сада Адриа Медиа Групе и Жежеља", сматра Ана Новаковић.

У одговору на питања које смо послали и Игору Жежељу и његовој фирми Адриа Медиа Група за Н1 одбацују спрегу с Телекомом.

"Адриа Медиа Група нема стратешко партнерство, већ искључиво комерцијално пословни однос на тржишним принципима", наводи се у одговору.

У својој историји "Курир" је имао осцилације у уређивачкој политици. Једно време био је наклоњен властима, да би 2017. био чак оптужен да спроводи кампању против председника Александра Вучића. Неколико месеци пре него што је бивши власник Александар Родић одлучио да га са осталим медијима прода, Адриа Медиа Група је била у губицима.

А доласком новог власника, почела је нова епоха у пословању.

"Након продаје 'Курира' Игору Жежељу, чини ми се да је 'Курир' поново руку под руку са влашћу", каже Ана Новаковић.

Док је данас тешко наћи "Куриров" текст који је критичан према власти, тај лист је од почетка године објавио низ текстова уперених против Телекомове конкуренције. У спору који та корпорација има са Јунајтед медијом "Курир" је недвосмислено заузимао страну Телекома Србије, оптужујући Јунајтед медију, а оптужбе су ишле дотле да Јунајтед медија и сама гаси своје програме.

На наше питање да ли ће сарађивати с Телекомом у оснивању ТВ канала из Адриа Медиа Групе кажу да су самостално у том послу, а да ће с Телекомом сарађивати кроз дистрибуцију канала

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси