Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РЕМ: Укидање дела програма Пинка и Хепија у Црној Гори отворена цензура
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 02. 2020.

Аутор: ФоНет, Танјуг Извор: РТВ

РЕМ: Укидање дела програма Пинка и Хепија у Црној Гори отворена цензура

Одлука САЕМ-а, црногорског регулатора за електронске медије, да укине одређене садржаје телевизија Хепи и Пинк М, представља отворен вид цензуре и грубо кршење Конвенције о прекограничним телевизијама, саопштио је Савет РЕМ-а.

У саопштењу се наводи да је САЕМ пренебрегао мишљење Стручне службе РЕМ и упркос њему, посегао за најдрастичнијом мером, забраном одређених садржаја.

Стручна служба српског Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) пажљиво је прегледала садржаје због којих је реаговао САЕМ и установила, аргументовано, уз тачно цитирање, да у њима није било позива на националну, расну или верску мржњу, саопштава Савет РЕМ-а.

"Ставови који су у тим емисијама изречени, свакако одударају од ставова званичне Подгорице, али, када би таква разлика била довољан узрок забране садржаја, у Србији се не би емитовао читав низ емисија, укључујући ту и комплетан садржај одређене две прекограничне телевизије", истиче Савет РЕМ-а.

Сматрајући да је плурализам основна вредност и у Србији и у Црној Гори, сматрамо да посезање за оваквом мером враћа црногорског регулатора у нека прошла времена и своди га на ниво идеолошке, партијске, комисије, наводи се у саопштењу.

У нади да ће наше колеге из Црне Горе увидети сву штетност свог поступка, позивамо их да још једном, заједно, и у складу са свим, не само нашим, него и европским стандардима и прописима, размотримо сва спорна питања и, поштујући Конвенцију о прекограничним телевизијама, помогнемо да се проблем реши.

"Забрана, цензура, свакако нису решење, оне су само проблем, један од оних који ствара непотребни јаз између две државе и народа", закључује Савет РЕМ-а.

УНС: Неприхватљива одлука Црне Горе 

Удружење новинара Србије (УНС) сматра неприхватљивом одлуку Савета Агенције за електронске медије Црне Горе, јер се тиме крше Европска конвенција о прекограничној телевизији и Директива о аудио-визуелним медијским услугама, саопштено је из УНС.

"Савет Агенције за електронске медије Црне Горе јуче је обавестио јавност да је донео одлуку да ће у Црној Гори на три месеца бити ограничено реемитовање четири емисије ТВ Хепи и ТВ Пинк М из Србије јер се у њима 'промовише мржња, нетрпељивост и дискриминација према припадницима црногорске националности'", подсећа УНС.

У саопштењу УНС се истиче и да сви приговори на програм који се реемитује морају бити решавани са регулатором државе која је дала дозволу телевизији чији се програм реемитује у Црној Гори. 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси