Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одбор утврдио листу кандидата за још два члана РЕМ-а, Вукадиновић није чуо за неке предлагаче
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 02. 2020.

Извор: Бета

Одбор утврдио листу кандидата за још два члана РЕМ-а, Вукадиновић није чуо за неке предлагаче

Одбор за културу и информисање Скупштине Србије утврдио је листе кандидата за чланове Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), чиме је настављена процедура избора два нова члана РЕМ-а, у складу са међустраначким дијалогом о побољшању изборних услова.

Одбор за културу и информисање Скупштине Војводине предложио је доктора социологије Слободана Цвејића и дипломираног сниматеља Славишу Грујића. Када је реч о удружењима издавача електронских медија и удружења новинара у Србији, они су истакли четири кандидата.

Групација радио-дифузије Удружења за креативну индустрију Привредне коморе Србије предложила је Јакшу Шћекића, Удружење електронских медија Србије "Ком Нет"- Александра Симића, Друштво новинара Војводине (ДНВ) - Биљану Ратковић Његован, док је Удружење новинара Србије (УНС) предложило Вишњу Аранђеловић.

Председник одбора Мирко Крлић рекао је да сви кандидати испуњавају потребне услове, док је самостални посланик Ђорђе Вукадиновић додао да нема примедбу на кандидате, али има на процедуру и репрезентативност предлагача.

Вукадиновић је истакао да први пут посланици нису добили биографије кандидата у писаној форми, као и да се осећа "хитност да се ова ствар одради и ова напрасно упражњена места попуне у складу са договором, када су унапред учесници међустраначког дијалога визионарски рекли да ће још два члана РЕМ-а дати оставке.

"Вукадиновић је тражио објашњење шта је то Групација радио-дифузије Удружења за креативну индустрију Привредне коморе Србије, јер како је истакао, мисли да за њих нико није чуо и стиче се утисак да су "фантомски предлагач", а поставио је и питање репрезентативности Друштва новинара Војводине јер према његовим сазнањима у скупштину су стигле примедба да то друштво не броји 500 потребних чланова.

Крлић је објаснио да Групацију радио-дифузије удружење за креативну индустрију броји 54 члана међу којима су телевизија Пинк, Прва, Хепи, затим Радио С, Радио Накси и то "удружење није фантомско".

Када је реч о Друштву новинара Војводине, Крлић каже да УНС јесте изразио сумњу да они имају 500 чланова, али да није посао одбора да утврђује репрезентативност.

Додао је да је председник ДНВ Петар Кочић издао потврду о томе да има више од 500 чланова и свако своју сумњу може да доказује судским путем.

Вукадиновић је поновио да је Групација радио-дифузије удружење за креативну индустрију - режимско и непознато, да за њих као удружење нико не зна, да је окупило емитере блиске власти и додао да се оваквим поступцима само наставља пракса да се за РЕМ предлажу кандидати блиски власти.

Он је критиковао и одлуку да се хитно сазове састанак предлагача из удружења издавача електронских медија и удружења новинара у Србији како би од четири изабрали два кандидата уз оцену да је журба непримерена.

Председник одбора рекао је да је процедура у складу са законом и за сутра сазвао нову седницу одбора на којој ће бити утврђена коначна листа од четири кандидата, а од којих ће посланици за Савет РЕМ-а изабрати два. Крлић је напоменуо да ће то вероватно бити последња седница одбора у овом скупштинском сазиву.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

11.02.

2020.

Вукица [нерегистровани] у 10:20

Опет се нешто испод жита муља

Докле, бре, браћо Срби, аман!?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси