Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Антидот: Медији неупоредиво бољи него 2012.
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 02. 2020.

Аутор: Танјуг Извор: РТВ

Антидот: Медији неупоредиво бољи него 2012.

"Данашња ситуација у медијима, иако далеко од идеалне и пожељне, неупоредиво је боља у односу на 2012, период који је у Извештају тадашњег Савета за борбу против корупције, описан као "владавина медијског мрака", закључак је независне медијске мреже Антидот.

У компаративној анализи стања медијских слобода у време пре смене власти, у јулу 2012, под називом "Борба за унапређење демократског процеса или алиби за унапред планирани бојкот?”, истиче се да је такав закључак више него јасан.

И поред оштрих подела на провладине и опозиционо настројене медије, различити медијски садржаји, који укључују и дијаметрално супротне политичке и вредносне оријентације, доступни су свим грађанима Србије, којима су медијски садржаји било које врсте уопште технички доступни, оцењује Антидот.

То што су, како се наводи, у медијском простору заступљеније позиције које се могу квалификовати као провладине, последица је пре свега тржишног неуспеха проопозиционих медија и непријемчивости опозиционе понуде код највећег дела грађанства.

Та околност, међутим, ни на који начин не може да се карактерише као стање нарушених медијских слобода, утолико пре ако се има у виду чињеница да медији наклоњени опозиционом Савезу за Србију уживају подршку изузетно моћних домаћих и међународних финансијских центара, констатује Антидот.

"Због тога медији наклоњени тој коалицији често форсирају уређивачке политике усмерене ка ограниченом кругу публике, упркос чињеници да им то доноси несумњиве финансијске губитке на тржишту, што дугорочно штети како очувању кредибилитета тих медија, тако и њиховом опстанку оног тренутка када за њиховим постојањем више не буде интереса унутар СзС-а".

Та мрежа сматра и да су представници опозиције окупљене око Савеза за Србију, заједно са представницима Покрета слободних грађана и најгласнији у захтевима за "фер и поштене изборне услове", читавим низом акција и поступака допринели медијској поларизацији и нестанку културе дијалоге, као темељног чиниоца изградње демократске политичке културе и унапређења демократског политичког процеса уопште, истиче се у анализи.

У извештају се указује и на чињеницу да се у најнеповољнијој позицији на политичком и медијском тржишту Србије налази онај део опозиције који је истовремено критичан према садашњим властима, али има пођеднако снажан отклон и према политици Савеза за Србију.

Анализа је показала, констатује Антидот, да су за те политичке актере и њихове идеје до сада највише били отворени медији који подржавају власт, док им је приступ "про СзС" медијима готово у потпуности онемогућен.

Антидот наводи и да јавни сервис, балансирајући између главних супротстављених опција, показује низак степен сензибилитета за оне политичке идеје и актере који не припадају двема доминантним струјама, што је, кажу, веома лоше.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси