Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  26. рођендан ФоНета
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 02. 2020.

Извор: ФоНет

26. рођендан ФоНета

Новинска агенција ФоНет данас навршава 26 година постојања и рада, као најстарија активна приватна и независна агенција у Србији, која ради у складу са стандардима професионалног и непристрасног новинарства.

Агенција је 7. фебруара 1994. године у Београду почела рад у условима ратова у региону, монопола режимских медија и различитих видова репресије којима су, током последње деценије 20. века, били изложени недржавни медији у Србији.

Од првог дана, ФоНет медијима и јавности емитује истините, професионалне и непристрасне медијске садржаје о догађајима у земљи, региону и свету.

Чиста, поуздана и јасна вест, заснована на чињеницама, без утицаја са било које стране, тековина је 25 година рада ФоНета, који је делио и дели судбину већине домаћих медија са независним уређивацком политиком.

После промена 2000. године, ФоНет ради и развија се, упркос свим проблемима постконфликтног друштва у транзицији и последицама дуготрајне кризе, која је тешко погодила и медијску сферу.

Суочен са погоршањем стања у области слободе изражавања и слободе медија протеклих година, ФоНет ради у додатно отежаним условима, али не одступа од независне, професионалне и одговорне уређивачке политике.

Изражава подршку и солидарност са свим медијима и новинарима, организацијама и јавним личностима, који су због свог професионалног рада или критичких ставова изложени нападима, претњама, притисцима, кампањама или дискредитацији било које врсте.

Подржавајући дијалог о свим проблемима, не само медија и новинара, већ и друштва у целини, ФоНет се придружује осудама говора мржње на медијској и јавној сцени, одлучан да и убудуће ради у интересу истинитог и поштеног информисања грађана и грађанки Србије.

Изазови са којима се ФоНет суочава су и неравноправни услови пословања, политичка и финансијска ограничења, очување старих и успостављање нових монопола, као и непоштовање основних етичких и професионалних новинарских стандарда и ауторских права.

Очекује да стриктна примена медијског законодавства коначно створи амбијент за даљи развој приватних агенција на фер тржишним принципима.

Сматра власти обавезним да на делу докажу политичку вољу да се стање на медијској сцени поправи одмах, уместо у неодређеном тренутку у будућности, и спрече да се нова медијска регулатива претвори у ретроградну ревизију досадашње реформе у овој области.

ФоНет 26. годишњицу дочекује са јасно уобличеном и препознатљивом мултимедијалном агенцијском продукцијом, која обухвата класичне сервисе вести, писани, тонски, фото и видео, али и иновативне продукцијске формате Квака 23, Presstup, Агреман, Косинус, Без рукавица и Pressek.

У складу са темељним принципом рада у јавном интересу, ФоНет је, руковођен намером да се вестима обрати непосредно и грађанима, развио и сајт телевизијских вести FoNetweb.tv.

Агенција наставља успешну сарадњу са великим бројем електронских, писаних и онлајн медија, институција и организација у Србији, региону и свету.

Аутори вести, извештаја, фотографија, видео клипова и телевизијских формата ФоНета су уредници, новинари, фоторепортери и сниматељи агенције у Београду, дописници и сарадници у Србији, региону и иностранству.

ФоНет је цлан Асоцијације медија и Асоцијације медија Југоисточне Европе (SEEMO).

ФоНет прихвата и придржава се принципа рада које прописују Међународна федерација новинара (ИФЈ), Кодекс Асоцијације медија и Кодекс новинара Србије и признаје надлежност Савета за штампу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси