Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Искористили изјаву епидемиолога за нападе на Данас
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 02. 2020.

Аутор: З. Миладиновић Извор: Данас

Прорежимски таблоиди умањују оцене здравствених стручњака о неспремности државе за корона вирус

Искористили изјаву епидемиолога за нападе на Данас

Новинска агенција Танјуг објавила је изјаву епидемиолога Бранислава Тиодоровића у којој он реагује на претходно дату изјаву Данасу о ситуацији у Србији и свету у вези са епидемијом корона вируса.

Тиодоровић у изјави Танјугу и групи новинара у Нишу није демантовао оно што је рекао нашем листу, већ је изнео оцене о наслову текста „Србија нема лекове ни опрему за корона вирус“ и његовом пласману на насловници, при том појаснивши свој став о спремности Србије за евентуални сусрет са корона вирусом, који се у детаљима није променио, али је „попримио“ потпуно оптимистични тон.

Поједини провладини медији су информацију ове новинске агенције, чије се постојање, иначе, означава као правно спорно, додатно „обогатили“ сопственим тврдњама да је Данас „фалсификовао“ изјаву коју му је Тиодоровић дао.

Једина наводна „разлика“ у односу на изјаву Данасу јесте Тиодровићева оцена да Србија „има одговарајућу опрему у овом тренутку“.

Оваква његова тврдња се, међутим, приоритетно односи на опрему којом би се „предупредила појава озбиљније епидемије“, док се тврдња изнета у нашем листу да „Србија нема одговарајућу опрему, поготову не у центрима ван Београда“, односи не само на такву опрему, већ на ону која је неопходна „у случају и појаве и ширења корона вируса“.

Једина реална разлика је, пак, што Тиодоровић у изјави Танјугу и групи новинара није говорио о ономе што је казао Данасу – да Србија нема лекове који би могли да се користе у лечењу корона вируса.

– Србија има и опрему и стручњаке и разрађен систем да правовремено реагује и предупреди појаву озбиљније епидемије у случају да нови корона вирус стигне у нашу земљу. Нисмо без искуства и није тачно да немамо одговарајућу опрему у овом тренутку и оно што је неопходно да се предупреди појава озбиљније епидемије. Светска здравствена организација је похвалила Србију да је урадила све што је могла овога тренутка како би се спречило ширење вируса, али и предузела одговарајуће мере уколико се вирус појави у нашој земљи, рекао је Тиодоровић, а пренео Танјуг, под насловом „Тиодоровић: Србија има и опрему и искуство за борбу против корона вируса“.

Иако је одлуком Владе Србије угашена још 31. октобра 2015. године, новинска агенција Танјуг је навела да је Тиодоровић „изјаву дао након што је дневни лист Данас на основу разговора са њим изашао са насловном страном на којој стоји да ‘Србија нема лекове, ни опрему за корона вирус'“.

Пренео је да је Тиодоровић „шокиран том насловном страном“, као и његову оцену да „наслов не одговара тексту“. Пренео је и његову оцену да „то не доприноси нормалном обавештавању јавности“.

Наш лист је у уторак 4. фебруара на насловној и 5. страни штампаног издања објавио разговор са Тиодровићем под тим насловом, а на порталу листа исти разговор под насловом „Епидемиолог Тиодоровић: Србија нема одговарајуће лекове и опрему за корона вирус“.

Тиодоровић је у разговору са нама између осталог казао да Србија „у овој области има дефицит, поготову у одговарајућој опреми и лековима“.

– Такву опрему имају углавном установе у Београду, док су многи делови земље без ње. Институт „Торлак“ је из Кине већ добио тестове за дијагностиковање корона вируса и спреман је да и сам уради тестове, али лекове који би, према досадашњим сазнањима, могли да се користе у лечењу корона вируса, а пре свега „интерферон“, ми немамо а Данас га веродостојно пренео.

Он је за наш лист, такође, казао да се „може рећи да је Србија спремна“ за евентуалну и појаву и ширење корона вируса, али да је „друго питање колико је спремна“.

Истакао је да се спремност Србије заснива на томе да је већ имала искуства са епидемијама и пандемијама, тако да је сигуран да ће колеге које су, рецимо, стациониране на аеродрому, моћи да препознају евентуални први случај оболевања од корона вируса.

Додао је да је могуће да се и у Србији „могу појавити појединачни случајеви оболевања“ и оценио да „не постоји разлог за панику, али да постоји разлог за опрез, озбиљност и ефикасан рад свих, а посебно оних који су у ‘првој линији фронта’ која подразумева рано откривање, лечење и евентуални карантин оболелих“.

Према Закону о јавном информисању и медијима, одговор или исправка због тврдње да је објављена информација „неистинита, непотпуна или нетачно пренета“ подноси се медију коју је информацију објавио.

Тиодоровић недоступан за Данас

Осим што своје реаговање на изјаву Данасу није упутио нашој редакцији, Бранислав Тиодоровић прекјуче по подне и јуче до закључења овог издања није одговарао на наше телефонске позиве и поруке, у којима смо објаснили разлог због којег зовемо. Тиодоровић је, иначе, актуелни председник Савета за здравље Града Ниша. Био је универзитетски професор, директор Института за јавно здравље у Нишу и председник тендерске комисије за набавку вакцина против грипа Х1Н1.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси