Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Жаретово животно дело
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 02. 2020.

Аутор: Драгољуб Петровић Извор: Данас

Жаретово животно дело

Откад сам добио награду за животно дело, све је почело да ме боли – рекао је Жаре када је у новембру стигао на један предновогодишњи новинарски ручак ослањајући се на штап.

Ту сам га последњи пут срео.

Тако се некако поклопило да Жаре добије награду УНС-а за животно дело годину дана пре него што је отишао, па је и то протумачио како је тумачио и све остало у каријери – болно прецизно и болно духовито.

Избегавајте, дакле, да вам уруче награду за животно дело јербо то може бити фатално.

И када су ме јуче разни питали: „Од чега је умро Жаре?“, дао сам им тачну дијагнозу: „Од животног дела.“

Жаретово животно дело сам пратио откад сам 1994. био у школици новинарства коју је организовало Време, тада нам је, чини ми се, држао предавање како се пишу вест и извештај, а касније је неке од нас водио на примењени час журнализма – у кафану.

После, кад год би ме неко питао како изгледа типичан Новинар, давао бих му одокативну дефиницију – бескрајно циничан, стално држи цигарету међу прстима, често мрзовољан, кафански тип, убија како пише, има страобалну реченицу и још страобалнију мисао… У ствари, ено, видиш оног тамо!

– Да, видим!

– Е, то ти је Драгољуб Жарковић? Тако изгледа типичан Новинар! – био сам поносан што од свега наведеног имам макар исто име.

Али, да сад на овом месту напишем ону отужну новинарску фразетину кад неко од нас оде у вечна ловишта, типа: „Жаре се придружио Небеској редакцији у којој га чекају Тијанић, Тирнанић…“, вероватно би негде одозго чули онај његов малко храпави глас који каже: „Е, ајд не лупај!“

А онда би вероватно, такође одозго, чули Жарета како се распитује код присутних где је тамо горе „смокинг ареа“, јер је то ваљда било питање које је највише пута у животу поставио.

Тако ми је прошле године, док смо се скупа распитивали где је пушачка зона у Делтином тржном центру у Варни на чијем отварању смо били, у једном тренутку испричао како није свако остављање трагова у новинарству добро: „Знаш зашто? Па ако иза себе оставиш кучећи измет, и то је траг, ал’ ништа не вреди.“

Жаре је, дакле, отишао, али читаћемо га и цитирати вазда.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси