Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Медији да портретишу, а не да промовишу"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 02. 2020.

Извор: Радио КиМ

"Медији да портретишу, а не да промовишу"

"Посао медија је да свакодневно преиспитују власт о томе шта се догађа", сматра директорка БИРН-а Јета Џара. "Улога медија није да промовише, већ да портретише", казала је главна и одговорна уредница портала Коссев Татјана Лазаревић.

На једном од панела Форума цивилног друштва 2020. под називом "Директни дијалог као средство за регионалну стабилност" говорило се и о улози медија у промоцији дијалога Београда и Приштине. Директори, уредници портала и новинари говорили су о кључном значају који медији имају у стварању повољног окружења за дијалог и нормализацију односа.

Новинарка и директорка Балканске мреже за истраживачко новинарство Јета Џара казала је да уколико желимо да расветлимо дијалог, да је потребно рећи да су последнјих годину и по дана дијалог водила два човека - Александар Вучић и Хашим Тачи.

"У последњих годину и по дана говорило се о размени територија, а најгори могући начин (за постизање решења) је подела Косова. Зашто би моја улога била да промовишем идеју која је толико стара? Моја је улога да под лупу ставим два-три лидера, како бих се постарала да цео свет сазна како они покушавају да изврше поделу. Уколико би смо ми то промовисали знајући последице које могу настати, постоји могућност поделе Косова и даљег конфликта. Лидери не могу да третирају људе као `топовско месо` које ће учинити све што они кажу, да ће се селити тамо и овамо, заузимати једни другима куће...", рекла је Џара.

Главна и одговорна уредница портала Коссев Татјана Лазаревић подсећа да "улога медија није да промовише, већ да портретише".

"Чини ми се да је, нажалост, већина медијских кућа, мислим на уредничке редакције и новинаре појединачно, да су пали на овом задатку од 2013. до 2019. године када говорим о дијалогу", казала је Лазаревићева, и додала да улога новинара није да промовише било шта, па ни дијалог.

Она је истакла да се поједини медији, уредничке редакције, не баве само промоцијом, већ су постали главне канцеларије за пропаганду политичких агенди.

"Београд и Приштина, Косово и Србија, најмање осам година воде дијалог. Тако што је дијалог уско резервисан за једну осовину на највишим позицијама власти, дакле дијалог води искључиво власт, у врло добро фреквентном каналу за њих, који се по мом мишљењу никада не прекида и ратују. Чак и када ратују - воде дијалог. Ратују речима, ратују пеко медија, све време имамо те медијске навођене ратове док постоји тај фреквентан канал између те осовине, која је по мом мишљењу киднаповала, заробила и отела дијалог. Истовремено, са друге стране, два народа не разговарају", навела је Лазаревићева.

Посао медија јесте да свакодневно преиспитују власт о томе шта се догађа, рекла је Јета Џара.

"Сада није 1999. година када би смо требали да будемо срећни што смо само са неким сели за сто. Ми у овом тренутку желимо да видимо више од тога. Желимо да видимо шта раде наше власти, сваку хотелску собу коју плаћају. Зашто тако не би смо поступали и према тимовима за дијалог? Зашто ми да промовишемо дијалог уколико они одлазе у Брисел, троше наш новац, а исход је нула", упитала је Џара.

Новинар Идро Сефери је подсетио да је служба интересу грађана део основне улога медија.

"Живимо у конфузном друштву, где је скоро половина медија успостављена у сврху пропаганде или да служи одређеним појединцима, или влади. Половина политичких аналитичара, и на Косову и у Србији, можете лако видети да су наклоњени једној или другој страни", казао је Сефери.

Многи људи у Србији због недостатка информација не знају шта се дешава на Косову, како Приштина изгледа, ни да ли север комуницира са југом, рекао је он и додао:

"Те информације су углавном сакривене од јавности. Често се Албанци осликавају тако, као да имају традиционалног лидера и да функционишу кроз некакве кланове. Улога медија је да открију и онај део који нема никакве везе са дијалогом, већ са животом људи, јер би то такође послужило као нека врста дијалога. Људи треба да знају да свакодневно има шест аутобуских линија из Приштине за Београд и друге градове, мало људи то зна, а то би помогло да се промовише идеја о људима. Међутим, политичари се труде да сачувају своје позиције, па таква идеја никада није део обраћања јавном мњењу", подсетио је Сефери.

Слободна новинарка Јелена Петковић навела је да су медији у целом процесу око дијалога остављени по страни и да је процесу недостајала елементарна транспарентност.

"Да ли смо ми, као новинари, могли више да радимо и да сазнајемо, мислим да смо могли. Али, поставља се питање шта ти можеш да напишеш када не можеш да добијеш ниједну чињеницу. У том процесу ми смо, као медији, били обесправљени. Ми смо тиме обесправљивали грађане, ми њима нисмо могли да пружимо одређену информацију", рекла је Петковићева.

Она је казала да би волела да се медији у Приштини занимају за оно што се дешава у Грачаници.

"Ако ништа друго, мене би као новинара у Приштини занимало под који условима Српска листа може да добије 95% гласова. Занимала би ме имовина, зато што се где год да одете говори се о томе. Занимало би ме зашто политичари у Бриселу нису разговарали о тим темама. Како можете говорити о дијалогу, разумевању и помирењу, ако не говорите о цивилним жртвама и основним људским правима“, упитала је Петковићева.

Дводневни Форум цивилног друштва 2020. организовала је невладина организација "Актив" из Косовске Митровице у сарадњи са партнерима, а реализован је уз подршку амбасаде Швајцарске на Косову, Европске уније, мисије ОЕБС-а, Косовске фондације за отворено друштво и Фондације Фридрих Еберт.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси