Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јанковић: Недељник познат по професионалној етици
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 02. 2020.

Аутор: Ј. Диковић Извор: Данас

Повереница за заштиту равноправности за Данас поводом поступка Министарства културе и информисања због наводног кршења права детета

Јанковић: Недељник познат по професионалној етици

Заштита права деце је изузетно важна а ми као државни орган надлежан за заштиту равноправности и борбу против дискриминације често смо указивали и упозоравали на кршења права деце у медијима.

Међутим, поводом вашег питања о поступку Министарства културе и информисања против магазина Недељник, за тако нешто не налазимо конкретне разлоге – каже за Данас повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поступка које је Министарство културе и информисања покренуло против Недељника због наводног кршења права малолетних лица.

Подсетимо, ради се о текста Недељника у којем указују на погубне последице вршњачког насиља.

– Суд ће, наравно, одлучивати у поступку, али у овом случају ми као институција нисмо видели повреду на коју Министрсво указује. Такође, ради се о медију који је познат по професионалној етици и континуираном указивању на вршњачко насиље и проблеме малолетника. У неким медијима је било сувише дискутабилних садржаја који су требали, а нису процесуирани, тако да не видимо увек једнак третман медија – наглашава повереница Јанковић за Данас након што је Недељнику у среду 29. јануара стигао Захтев за покретање прекршајног поступка Министарства културе и информисања у којем се тражи да се глави уредник Вељко Лалић „огласи кривим“ зато што је „учинио препознатљивим дете у тексту о вршњачком насиљу“.

Текст је објављен пре више од два месеца, односно 21. новембра 2019. године, под насловом „Није то ‘Ма то су деца, тога је увек било’, моја Лена је остала инвалид после туче у школи“.

Текст представља потресну исповест Милице Сретеновић, мајке мале Лене, која је у октобру 2018. доживела мождани удар после јаког ударца у главу њеног вршњака, а на шта нису реаговали ни школа, ни министарство, нити било ко.

Преко мајке Алексе Јанковића (који је због вршњачког насиља извршио самоубиство), Милица је ступила у контакт са Недељником, односно новинарком и уредницом Аном Митић која се овом темом бави више од десет година.

У тексту није откривен идентитет девојчице (јер се не презива као мајка), нити детета због којег се она сада налази у инвалидским колицима.

Подсетимо, Министарство културе и информисања претходно је покренуло и поступак против недељника Време због наводног кршења права малолетних лица, и то због текста новинарке Тамаре Скрозе, који се бавио негативним аспектима таблоидног извештавања.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси