Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Колеге и породица затражили да Жарковић буде сахрањен у Алеји заслужних грађана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 02. 2020.

Аутор: Ненад Нешић Извор: Н1

Колеге и породица затражили да Жарковић буде сахрањен у Алеји заслужних грађана

Истакнути новинар и уредник недељника Време Драгољуб Жарковић преминуо је у 70. години, после краће и тешке болести, саопштила је редакција тог недељника. Време и место комеморације и сахране биће објављено накнадно, а Удружење новинара Србије (УНС), редакција Времена и породица затражили су да Жарковић буде сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом Гробљу у Београду.

Треба издржати и на страшном месту постојати - то је била Жаретова филозофија, потврдиће свако из редакције коју је Драгољуб Жарковић водио 30 година.

"За нас је био неприкосновени ауторитет не само у Времену, не само у редакцији, него у новинарству. Жаре нас је формирао и као новинаре, али утицао је на нас и као на људе. Време је Жаретово животно дело. Ми ћемо наставити даље. Имаћемо успехе и неуспехе, али никада више неће бити исто", казао је новинар и одговорни уредник Времена Филип Шварм.

Они који су са Жарковићем покретали Време кажу да им је данас јасно да је његов рад представљао незаустављив подвиг.

"Три деценије издржати разне притиске у борби за једно новинарство које већина није хтела да чује, а то је новинарство које је устајало против мржње, рата, против непочинстава. И право је чудо како је тај човек издржао толико време, да готово невидљивом руком води једну редакцију која је често била на ивици егзистенције", присећа се Жаретовог рада новинар Времена Милан Милошевић.

А тај човек је увек био бескомпромисан.

Његове најближе колеге саопштиле су да сви биографски подаци нису довољни да дочарају Жаретову уредничку и новинарску луцидност, таленат и невероватну вештину комуникације и харизму.

Ипак… Оснивач Времена и главни уредник од 1991. године. Пре тога новинар и уредник у Политици и Борби. Био је радијски коментатор Слободне Европе, сарађивао са Немачким народним радиом, писао за читав низ европских листова, италијанску Републику, аустријски Стандард…

Усавршавао се у САД као гост Удружења америчких уредника.

Аутор више телевизијских емисија и пројеката. Током каријере био је стални колумниста Политике и предавач на Факултету политичких наука, где је био и члан Савета факултета.

Први председник Удружења професионалних новинара Србије из кога је касније настало Независно удружење новинара Србије и почасни члан више међународних медијских асоцијација.

Године 2016. објавио је "Напредну књигу" са поднасловом "Године успона Александра Вучића".

"Он је све ово време био нека врста обележја неколико генерација новинара. Имао је заиста изузетан таленат да уочи оно шта је важно и да то на кратак и јасан начин саопшти тако да га сви разумеју. И то је таленат на коме смо му сви завидели", казао је Драган Јањић, главни и одговорни уредник агенције Бета.

Када му је 2018. додељена награда за животно дело, у образложењу је писало: "Жарковић није од оних новинара који се удварају политичарима, чак ни када о њима не мисли лоше, док обрнуто не важи".

У УНС-у кажу имамо обавезу према Жарету.

"Удружење новинара Србије је заједно са редакцијом Времена и породицом Драгољуба Жарковић затражила да он буде сахрањен у Алеји заслужних грађана", рекла је Драгана Бјелица из УНС-а.

Поводом смрти Драгољуба Жарковића огласило се и министарство културе и информисања.

"Желео је и успевао да буде глас разума у хоровима неразумних, поштовали су га и политички и идеолошки неистомишљеници. Остаће упамћен као аналитичар, новинар и уредник бритког пера, велике ерудиције и постојаног карактера. Више него довољно за један часно пређен професионални и животни пут", наводи се у саопштењу министра културе и информисања Владана Вукосављевића.

Ко, шта, где, када, како и зашто? Одговори на тих шест основних новинарских питања нису били довољни. Жарковић је увек инсистирао и на седмом, како је објашњавао, кључном питању за озбиљно новинарство: У чијем је то интересу? У Жаретовом је интересу да Време не сме да стане.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси