Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Н1 и UM упутили упозоравајуће писмо бројним међународним организацијама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 02. 2020.

Извор: Н1

Н1 и UM упутили упозоравајуће писмо бројним међународним организацијама

Н1 и United Media послали су данас саопштење великом броју међународних организација упозоравајући на недостатак транспарентности у спору са Телекомом Србија и кабловским оператерима које та државна фирма контролише, због кога је више од 300.000 домаћинстава остало без приступа том каналу.

Водећи канал вести у Србији, Н1, позвао је државне оператере Телеком Србија и Пошта Нет на фер и транспарентан однос у спору због кога је више од 300.000 корисника остало без ове станице, каже се у саопштењу и додаје да је одбијање државног оператера да прихвати фер и транспарентне услове ради обнављања уговора смањио укупни број гледалаца Н1 за трећину пред најављене изборе крајем априла.

"Н1, који је део United Media, је у децембру скинут са оператера Пошта Нет, а средином јануара и са кабловских оператера Телекома пошто су уговори за спортске, информативне и друге канале United Media истекли крајем новембра и крајем децембра прошле године. Те канале су дистрибуирали оператери Коперникус и Радијус Вектор које је Телеком Србија купио 2018. и 2019. са још шест других оператера у низу нетранспарентних и безусловних трансакција. Телеком је тако формирао инфраструктурни монопол на више од 50 одсто територије Србије, подсећа се у саопштењу.

Већина домаћинстава у Србији сада могу да изаберу или Телекомов ИПТВ или понуде кабловских оператера које државна компанија контролише под брендом Супернова или државни Пошта Нет. У саопштењу се подсећа да су све телевизије са националним фреквенцијама под контролом људи који подржавају власти, а у неким случајевима су и чланови владајуће странке.

Када је њен сигнал скинут са понуде ових оператера, Н1 је дао јавну понуду од 0,4 евра месечно по кориснику за све провајдере у Србији у периоду од три године, али је Телеком Србија сматрала да би Н1 требало да се емитује бесплатно до окончања спора. Позив за бесплатно емитовање се односи не само на оних 210.000 домаћинстава којима је сигнал ускраћен већ и на свих 800.000 домаћинстава у Телекомовој корисничкој мрежи од којих већина и није имала Н1.

Н1 инсистира на једнаком односу у погледу цене, каква је и према мање популарним каналима чија уређивачка политика је наклоњенија властима и чији власници су блиски властима, а предложени трогодишњи уговор требало би да обезбеди континуитет приступа гледалаца објективном и избалансираном извештавању. Бесплатна дистрибуција Н1 на свим Телекомовим мрежама би несумњиво допринела повећању кредибилитета предстојећих избора, али без уговорне гаранције сигнал може бити угашен у било ком тренутку касније.

Извршна директорка United Media Александра Суботић је изјавила да "Н1 има огромну подршку и популарност код наших гледалаца због објективног извештавања". "Понудили смо фер услове Телекому Србија за дистрибуцију Н1 и једино што можемо да закључимо је да иза прекида дистрибуције стоје политички мотиви. Захтевамо да нас врате по фер комерцијалним условима", додала је она.

Н1 је позвао Телеком Србије да објави сличне уговоре и њихову вредност да би се проверило да ли је понуда фер. Телеком Србија тврди да Н1 има мало гледалаца, али је та тврдња очигледно супротна подацима које је објавила агенције Нилсен, једина званична агенција за рејтинге у Србији, према којима је Н1 на другом месту међу кабловским каналима и на осмом у конкуренцији свих канала свих жанрова укључујући и телевизије са националним фреквенцијама.

Н1 је од многих група које заговарају плурализам у медијима добио подршку за кампању #DaSeVidiN1.

Организација БИРОДИ је објавила податке према којима је извештавање Н1 о политичким догађајима избалансирано у поређењу са другим телевизијама у Србији.

Премијерка Ана Брнабић је оптужила Н1 да шири лажне вести о спору али је то само најновији у серији злонамерних напада на станицу и њене новинаре.

Директор Н1 Југослав Ћосић (који је и сам редовно био мета напада таблоида) је изјавио да је Н1 мета "специјалног рата" и да је јасно да смо у непријатељском окружењу као и да смо постали политички противници, а не медији у очима власти.

Ћосић је додао да је ово покушај да се Н1 смекша и гурне са колосека на најпрљавији начин застрашивањем новинара у погледу будућности њих и њихових породица.

Недостатак медијског плурализма и фер приступа у штампаним и електронским медијима је главни разлог што су водеће опозиционе странке најавиле бојкот предстојећих парламентарних избора.

Током протеста у Београду, у суботу првог фебруара, окупљени грађани су тражили да се оконча притисак на слободне медије у Србији. Међу окупљенима је било и неколико професора и академика који оценили да су активности усмерене против Н1 део напора власти да се ограниче отворене и критички настројене дебате.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси