Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Крагујевац: Медијски конкурс после избора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 02. 2020.

Извор: Pressek

Крагујевац: Медијски конкурс после избора

Конкурс за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја од јавног интереса у Крагујевцу биће расписан у јулу. То је најављено у Годишњем плану јавних конкурса града Крагујевца за 2020. годину, сазнаје Pressek.

Иначе, буџетом је за развој јавног информисања предвиђено 10 милиона динара, а из годишњег плана евидентно је да ће читава ова сума бити намењена управо за суфинансирање јавног интереса у јавном информисању.

Уколико план буде поштован, биће то први пут после 2015. године, да град Крагујевац расписује медијски конкурс.

Да подсетимо, град Крагујевац је 2015. године расписао конкурс, који није био у складу са законом и правилником о суфинансирању. Град је након приговора удружења конкурс поништио, а затим дао образложење да „удружења нису предложила кандидате”.

После тога, у граду Крагујевцу није било конкурса, иако су због тога више пута стизали приговори и медија и удружења. Наиме, по Закону о јавном информисању и медијима градови и општине су дужни да део буџета издвоје за суфинансирање медијских пројеката, те да тај новац расподеле кроз јавни конкурс на коме могу учествовати сви медији.

Уместо тога, грађани Крагујевца из буџета годинама финансирају функционисање само једног медија Радио телевизије Крагујевац, која је након поништавања приватизације враћена граду у власништво док се нова процедура приватизације не оконча.

Иначе, ове године већина градова и општина у Србији је пожурила да распише конкурсе и процедуру доделе средстава оконча пре избора. Тако је лане у јануару 2019. било објављено свега тридесетак конкурса, док је године у истом месецу расписано 4 пута више.

Крагујевац ће тако бити један од ретких градова, који ће средства медијским пројектима додељивати тек након избора

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси